Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη

Οι ηγέτες που έδωσαν το παρών στην Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, έστειλαν σαφές μήνυμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Ανάμεσά τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης που παρουσίασε τις θέσεις της Αθήνας, με την οποίες συντάχθηκε και η διεθνής κοινότητα, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, καθώς πρόκειται για τον πιο κοντινό γείτονα της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό».

Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε: «Η Ελλάδα, δύναμη περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, είναι παρούσα στις εξελίξεις».

5425999

Παρούσα για πρώτη φορά στη Διάσκεψη για τη Λιβύη ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία. Γεγονός που υποχρέωσε την Τουρκία να υποβαθμίσει την παρουσία της, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη της πολυπόθητης σταθερότητας στη Λιβύη είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα…Η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως έχει προγραμματιστεί, είναι και αυτή κρίσιμη» υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης, οι συμμετέχοντες εκφράζουν την πλήρη στήριξή τους στο συνεκτικό «Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος». Τονίζουν τη σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκομένου να δεσμευτούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Τουρκία και η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις η παρουσία των οποίων απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας αλλά και όλης της περιοχής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν.

5426004

«Τέταρτο σημείο της συμφωνίας: Πραγματικές εγγυήσεις για να γίνει δεκτό το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρώσεις για όποιον δεν δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών και προσπαθήσει να το αλλάξει» ανέφερε ο Λίβυος πρωθυπουργός Ντμπέιμπα.

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε σύντομο τετ α τετ με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις. Οι δυο τους συζήτησαν την πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την προσεχή επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

5426000

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Παρίσι, Νίκος Μελέτης, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη τόσο επειδή η Ελλάδα προσκλήθηκε και συμμετείχε σε μια κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη, όσο και για το ανακοινωθέν που αποτυπώνει τις θέσεις που έχει εκφράσει η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα στηρίζοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.