Ο αντιπρόεδρος Οκτάι, μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό «πρωθυπουργό» Ερσάν Σενέρ, υποστήριξε ότι οι «εισβολείς» προσπαθούν τώρα να αλλάξουν τις πραγματικότητες

Συνεχίζονται οι δίχως τέλος προκλήσεις
από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, μετά τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι που χαρακτήρισε ως «εισβολείς» Ελλάδα και Ελληνοκύπριους, τη σκυτάλη πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «ειρηνευτική επιχείρηση» τον Αττίλα.

«Δεν ξεχνάμε τα εμπάργκο και τις πιέσεις»

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια εργοστασίου συντήρησης ευρωπαϊκών αεροσκαφών της Airbus ανέφερε: “Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τα εμπάργκο, τις πιέσεις και τις απειλές που είχαμε υποστεί μετά την “ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου“. Επειδή υποστηρίξαμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων για τρία ολόκληρα χρόνια δεν μας έδιναν τα αεροσκάφη που είχαμε ήδη καταβάλει το τίμημά τους, αλλά δεν μας παρέδιδαν και τα αεροσκάφη τα οποία είχαμε στείλει για συντήρηση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ο οποίος ανέφερε: «Η 20ή Ιουλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία οι αδελφοί μας από τη “Βόρεια Κύπρο”, οι Τουρκοκύπριοι, κέρδισαν την ελευθερία τους. Είναι η ημερομηνία που έλαβε τέλος η νοοτροπία της ΕΟΚΑ που ονειρεύτηκε την “Ένωση” και το παιχνίδι του διδύμου “εισβολέα” Ελλήνων-‘Ελληνοκυπρίων‘, που προσπάθησε να κάνει μειονότητα τους “Τουρκοκυπρίους”, πραγματικούς ιδιοκτήτες της νήσου με τα 500 χρόνια παρελθόντος, και να “σφετεριστεί” όλα τα δικαιώματά τους».

Χθες ο Φ. Οκτάι, μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό «πρωθυπουργό» Ερσάν Σενέρ, υποστήριξε ότι οι «εισβολείς» (σ.σ.: Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι) προσπαθούν τώρα να αλλάξουν τις πραγματικότητες αλλά δεν θα πετύχουν. Ο Οκτάι τόνισε ότι η ίδια πλεύση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στο θέμα των δύο κρατών είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην διεθνή κοινότητα.

Ο Οκτάι σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψή του στα κατεχόμενα είναι κάτι σαν προετοιμασία για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις 20 Ιουλίου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρώπης στην Κύπρο κατά την επίσκεψή της στο νησί. Επανέλαβε ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν θα δεχθεί την λύση της διχοτόμησης που στηρίζει η Άγκυρα. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν θα αποδεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, είμαστε σταθεροί σε αυτό και άκρως ενωμένοι», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: parapolitika.gr