Ο υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις

Το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αναθεωρήσουν την στάση τους και να  υπερψηφίσουν την ελληνογαλλική συμφωνία, κάλεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός απευθύνθηκε κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας, δεν έχουμε την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε τεράστια εθνική επιτυχία.

Ειδικότερα, ανέφερε ο κ. Δένδιας:  «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες».

Πρόσκληση στην Τουρκία

Εκτός αυτών ο κ. Δένδιας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τις επεκτατικές προκλήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για την οριοθετηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να λυθεί. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στην Χάγη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών για να ξεκαθαρίσει στην συνέχεια: «Λέμε επίσης καθαρά στην Τουρκία: παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

 Παράλληλα τόνισε «ποιος δεν θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία να άρει το casus belli; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να μην υπάρχει απειλή πολέμου κατά της χώρας μας; Είναι παράλογο που ζητάμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Τι από αυτά που κάνουμε είναι παράλογο; Δεν βλέπω οτιδήποτε στην στάση μας που να εμποδίζει τον διάλογο με την Τουρκία» και υπογράμμισε «Όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύστημα υποτέλειας προς την γείτονα. Δεν θα το κάνουμε, όπως δεν θα το έκανε καμία ελληνική κυβέρνηση».

 Ελληνογαλλική συμφωνία

Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία τόνισε ότι «ενισχύει την γεωστρατηγική μας θέση. Με την Γαλλία κάνουμε από κοινού ένα βήμα για την ολοκλήρωση της αυτονομίας της Ευρώπης στους τομείς άμυνας και ασφάλειας».

 Σχετικά με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο του άρθρου 2 ο κ. Δένδιας είπε «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς. Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση» και κάλεσε τα κόμματα να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που αδυνατίζουν την ισχύ της Συμφωνίας.

 Η διπλή γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε και την διπλή γραμμή με την οποία προσήλθε η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση για την Συμφωνία καθώς ο κ. Κατρούγκαλος συμφώνησε επι της αρχής με την επέκταση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας ενώ ο κ. Φίλης διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία διακατέχεται από αυτοκρατορική λογική.

 Τέλος, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου προκειμένου να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε πως στις 21 Οκτωβρίου η χώρα θα παραστεί στην διάσκεψη για την σταθεροποίηση της Λιβύης μετά από πρόσκληση της λιβυκής κυβέρνησης ενώ επανέλαβε την σταθερή βούληση της χώρας προκειμένου να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε.