Ερευνα «δεύτερης φάσης» την περίοδο 20162018 είχε πραγματοποιήσει η ΕΥΠ όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τις διασυνδέσεις και τις σοβαρές προσβάσεις του δικτύου διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ. στο αρχηγείο της Αστυνομίας, σε τουλάχιστον πέντε υπουργεία, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου! Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για επαφές αυτού του κυκλώματος σε πρεσβείες, με διπλωμάτες, αλλά και με πολλούς επιχειρηματίες.

Στην άγνωστη αυτή, δεύτερη έρευνα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται ότι ηγετικά μέλη αυτού του δικτύου στην ΕΛ.ΑΣ. επηρέαζαν πρόσωπα και καταστάσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούσαν επαφή με κεντρικά πρόσωπα από το Μαξίμου. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν προωθήθηκε στην Εισαγγελία όπως η πρώτη. Εντοπίζει δραστηριότητες και επαφές του παρακρατικού μηχανισμού μέχρι τον Μάιο του 2018, όταν πλέον σημειώθηκε η δολοφονία του Σπύρου Παπαχρήστου, που «ένωνε» πρόσωπα και καταστάσεις. Σημειωτέον ότι από τον τόπο του εγκλήματος στην Παλλήνη εξαφανίστηκαν περιέργως όλα τα κινητά του θύματος. Και αυτό γιατί η εξέταση των συσκευών και των μηνυμάτων σε Viber και WhatsΑpp, που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τα συστήματα υποκλοπών που είχε στη διάθεσή της η ΕΥΠ, θα οδηγούσαν στις άγνωστες διασυνδέσεις του παρασυστήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχει γίνει γνωστή η «μυστική» επιχείρηση «Αττική» της ΕΥΠ με την παρακολούθηση των τηλεφώνων αλλά και με βιντεοσκοπήσεις συναντήσεων περίπου 15 πρώην και εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρηματιών, δικηγόρων κι άλ λων ιδιωτών από το 2015 έως τις αρχές του 2017. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥΠ και τα στοιχεία από περίπου 100 CD με προϊόντα νόμιμων παρακολουθήσεων, το κύκλωμα είχε έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ μηνιαίως από πώληση «προστασίας» σε περίπου 1.000 λέσχες, οίκους ανοχής και νυχτερινά κέντρα, ενώ είχε επαφές με πολιτικούς, προμηθευτές του ∆ημοσίου αλλά και ποινικούς για την ανάληψη δημόσιων έργων, την τροφοδοσία των hot spots, τα ΕΣΠΑ κ.λπ.

Σε αυτή την έρευνα ως κεντρικό πρόσωπο και βασικός στόχος για την παρακολούθηση θεωρούνταν ο 50χρονος επιχειρηματίας ∆ημήτρης Μάλαμας, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, ενώ συνοδευόταν από τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικούς, που ερευνάται προανακριτικά και πειθαρχικά πώς βρέθηκαν στην ομάδα ασφαλείας. Επίσης, στον τόπο της δολοφονίας του δεν βρέθηκαν τα κινητά του τηλέφωνα. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥΠ, ο 50χρονος ήταν αυτός που είχε το προσωνύμιο «τραπεζίτης» του συστήματος είσπραξης των χρημάτων για προστασίες και ο οποίος τα μοίραζε και στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό το δίκτυο στην ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και είχε την τελευταία 25ετία «στρατολογήσει» εκατοντάδες αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε κρίσιμα πόστα. Αυτοί είχαν ως αποστολή, έναντι αμοιβής 4.0005.000 ευρώ τον μήνα, να μη γίνονται έλεγχοι σε παράνομα καταστήματα. Πολλοί από αυτούς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στις ηγετικές θέσεις, με το πέρασμα του χρόνου αποστρατεύονταν, όμως το κύκλωμα έβρισκε νέους πρόθυμους διαδόχους. Η μόνη περίπτωση που επιχειρήθηκε να βρεθούν επιβαρυντικά στοιχεία κατά του κυκλώματος ήταν την περίοδο 19971999, ύστερα από συγκροτημένη έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη. Ανάμεσα στα άτομα που ελέγχονταν και τότε ήταν ο ∆ημήτρης Μάλαμας αλλά και ο απότακτος αστυνομικός των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστος, που τελικώς όμως και οι δύο απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Επιστρέφοντας στο παρόν τη δεύτερη μυστική έρευνα της ΕΥΠ, την ύπαρξη της οποίας αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», κεντρικό πρόσωπο είναι ο Σπύρος Παπαχρήστος. Κι αυτό για δύο λόγους: Κατ’ αρχάς, γιατί πολλοί από τους πράκτορες της ΕΥΠ που ανέλαβαν την έρευνα των κυκλωμάτων διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν υπηρετήσει πριν ως αστυνομικοί σε υπηρεσίες στο κέντρο της Αθήνας, όπου φαίνεται να είχαν πληροφορίες ότι πιθανόν οργανωτικό ρόλο αλλά και ρόλο «στρατολόγου» είχε ο απότακτος αστυνομικός των ΕΚΑΜ. Ακόμα, ήξεραν ότι ήταν πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του, ενώ μιλούσε συνέχεια στο κινητό τηλέφωνο από διαδικτυακές εφαρμογές. Ο δεύτερος, όμως, και πιο σημαντικός λόγος ήταν ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε αποκτήσει σημαντική επιρροή και είχε προσβάσεις σε όλον τον κυβερνητικό μηχανισμό την περίοδο 20162018, όταν εξελίχθηκε η πρώτη έρευνα της ΕΥΠ.

Ετσι, στη δεύτερη φάση της έρευνας, που ακολούθησε και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραμένει αναξιοποίητη, τα στελέχη της ΕΥΠ εντόπισαν έναν κύκλο τριώντεσσάρων ατόμων«κλειδιά» στο περιβάλλον Παπαχρήστου (σ.σ.: κυρίως επιχειρηματίες, κρατικοί υπάλληλοι, δικηγόροι), που τον έφεραν σε επαφή με την ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη, πέρα από τις παραδοσιακές επαφές που διατηρούσε με αξιωματικούς από υπηρεσίες ασφαλείας της Αττικής κ.λπ. Ακόμα, φέρεται ότι είχε αποκτήσει μέσω του ίδιου κύκλου γνωριμιών επαφές με το Μαξίμου, και ειδικά με το χαρακτηριζόμενο από εξωστρέφεια πολιτικό περιβάλλον του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει ότι υπηρεσιακός παράγοντας (σ.σ.: πολιτικό πρόσωπο) που βρισκόταν στο υπουργείο ∆ημόσιας Τάξης το 1999, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ / Σημίτη, και είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς από την έρευνα Γεράκη (σ.σ.: αθωώθηκε κι αυτός στη συνέχεια) και έκτοτε τα ίχνη του είχαν χαθεί βρέθηκε σε σημαντική θέση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ! Κάτι που αποδίδεται σε «επιρροή» του «συστήματος Παπαχρήστου» στην τότε κυβέρνηση.

Επίσης, από την έρευνα της ΕΥΠ προέκυψε ότι ο Σπ. Παπαχρήστος και το περιβάλλον του εκείνη την περίοδο είχαν επαφές σε τρίατέσσερα υπουργεία, αλλά και με διπλωμάτες ή με στελέχη ξένων πρεσβειών, έχοντας αποκτήσει υψηλές γνωριμίες που ήταν αξιοσημείωτες.

Στην έρευνα της ΕΥΠ που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες (σ.σ.: το έγγραφο συντάχθηκε το 2016) υπογραμμίζεται ότι προχωρούσε σε πολλές συναντήσεις σε μια ταβέρνα στην Παλλήνη. Πρόκειται για το εστιατόριο στο οποίο δολοφονήθηκε το ξημέρωμα της 1ης Μαΐου 2018.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Ιουλίου