«Ήρθα για να συμπορευτούμε μαζί ώστε, να λειτουργήσει και στον ευλογημένο αυτό τόπο, με τη συνεισφορά όλων μας, η δημοκρατία. Βρίσκομαι εδώ ως προσκυνητής του τόπου σας, της περιοχής αλλά και ως εκπρόσωπος του νόμου».

Με αυτή την επισήμανση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε με φορείς, εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, την τοπική αυτοδιοίκηση και απλούς πολίτες του Δήμου Ανωγείων και του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, στο Ρέθυμνο, σήμερα το μεσημέρι.

Τον υπουργό συνοδεύει ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης, οι αστυνομικοί διευθυντές των τεσσάρων νομών της Κρήτης, ενώ στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Ανωγείων, και στη δημόσια συζήτηση, συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαίρη Λιονή και πρώην δήμαρχοι των Ανωγείων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη, έχουν τοποθετηθεί στα κλιμάκια ΤΑΕ της περιοχής 50 νέοι αστυνομικοί, έμπειροι, εκπαιδευμένοι, πολλοί από τους οποίους είναι και οι γηγενείς Κρητικοί. Με όλα τα μέσα, με καινούργια οχήματα, θα επιδιώξουμε, μέσω ενός επιχειρησιακού σχεδίου, να οδηγήσουμε τον νόμο και την τάξη στην περιοχή, στα επίπεδα τα κανονικά. Να λειτουργήσει ο νόμος, η δημοκρατική τάξη, να λειτουργήσουμε στο επίπεδο της αποτροπής και της πρόληψης, έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά το κλίμα της κοινωνικής ειρήνης στην περιοχή».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε στους Ανωγειανούς, αλλά και στους ανθρώπους όλου του Μυλοποτάμου: «Θα είμαστε μαζί σας, μαζί με τους Ανωγειανούς μαζί με τους Μυλοποταμίτες, μαζί με όλους σας κάθε μέρα, θα είμαστε εδώ ελέγχοντας και εποπτεύοντας την εφαρμογή των μέτρων και είμαστε βέβαιοι ότι η αυτορρύθμιση που επιχειρεί η δημοτική αρχή των Ανωγείων, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, οι άνθρωποι των Ανωγείων, οι κάτοικοι όλοι, η αυτορρύθμιση που επιχειρείται εδώ, πολύ σύντομα, με την προσπάθεια της Πολιτείας και μέσα από την εφαρμογή του νόμου, θα δώσουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα για την κοινωνική ειρήνη και την ομαλή συμβίωση των κατοίκων στην περιοχή».​

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, παρουσίασε στον υπουργό τον τόπο των Ανωγείων με την πραγματική του διάσταση, εκείνη δηλαδή που ζουν στην καθημερινότητα τους οι Ανωγειανοί, αυτή που μέσα από δράσεις προβάλλεται και προωθείται, όπως είπε ο ίδιος. «Είναι η εικόνα των ανθρώπων αγωνιστών, των οικογενειών που με αγώνα μεγαλώνουν και βοηθούν να προοδεύσουν τα παιδιά τους, είναι οι δράσεις με γνώμονα την τουριστική ανάπτυξη και όλα όσα γίνονται για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και προστασία».

Για μία πολύ διεξοδική συζήτηση, έναν πλούσιο διάλογο ο οποίος ανέδειξε πολλές πτυχές για τους όρους ανάπτυξης μιας περιοχής, όπως η ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου και των Ανωγείων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανωγείων, λέγοντας πως «τον διάλογο αυτό με τον κ. Χρυσοχοΐδη έπρεπε να τον κάνουμε. Συζητήσαμε επί των θεμάτων της πολιτικής προστασίας, που είναι και η απόλυτη αρμοδιότητα του. Σαφώς είναι ξεκάθαρες οι θέσεις και οι δικές μας και του υπουργείου, αλλά και οι θέσεις της λειτουργίας ενός κράτους. Και σε αυτό είμαστε όλοι συνοδοιπόροι και υπόχρεοι στο να μπορέσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για ξεκάθαρο μήνυμα της Πολιτείας, διαμέσου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, έκανε λόγο ο υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης, που ευχαρίστησε τον κ. Χρυσοχοϊδη για την παρουσία του στον Μυλοπόταμο, μαζί με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Πέρασαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αφορμή και τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα, που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία. Η Πολιτεία είναι παρούσα με ένα δημοκρατικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, με ένα σχεδιασμό που έχει γίνει από το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος και με τους φορείς του τόπου και πιστεύω ότι μέσα από την παραγωγική συζήτηση βγήκαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε σε μελλοντικό χρόνο τέτοιο, ώστε οι πολίτες της περιοχής του Μυλοποτάμου, των Ανωγείων συνολικά, να μπορέσουν να έχουν μία αντιμετώπιση έτσι ώστε να είναι και παραγωγική και ουσιαστική» είπε ο υφυπουργός. ​

Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στη συζήτηση και στον διάλογο, όλους τους εκπροσώπους και όλους τους Ανωγειανούς, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις μαζί του και όπως τους είπε: «Είμαστε εδώ, με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και την τοπική ηγεσία, για να διαβουλευτούμε και να συζητήσουμε με τους κατοίκους της περιοχής για όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πρόσφατα πληγές στην τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα με ποιον τρόπο μπορούμε ο νόμος, το Σύνταγμα, η δημοκρατία, να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην περιοχή».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε, ότι «πατάμε πάνω σε μία ένδοξη γη, εδώ στο Ιδαίον Άνδρο που μεγάλωσε ο Δίας, εδώ που βγήκαν οι καπεταναίοι σε όλες τις επαναστάσεις της Κρήτης, εδώ που γεννήθηκε η Επιτροπή Απελευθερωτικής Δράσης στο 1941, από δω που πέρασε ο Κράϊπερ, σε αυτό το χωριό που κάηκε το 1822 και το 1867 από τους Τούρκους, εδώ που ισοπεδώθηκε το χωριό από τους Γερμανούς, εδώ που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης».

Από αυτό τον τόπο κάλεσε όλους τους Ανωγειανούς, αλλά και όλους τους πολίτες του Μυλοποτάμου, λέγοντάς τους: «Να μείνετε ανυπότακτοι στην αδικία, στην εκμετάλλευση, στην απανθρωπιά και στους σκοτωμούς. Και αν η βεντέτα είναι στις παραδόσεις σας, είσαστε παλικάρια και μπορείτε να την αλλάξετε, διότι όλες πάλεψαν και χάλασαν. Όχι μόνο γιατί το λέει ο νόμος, αλλά διότι οι λεβέντες δεν είναι για να τους χαλάμε σε βεντέτες. Είμαι εδώ γιατί σέβομαι τους Ανωγειανούς, σέβομαι την ιστορία τους, σέβομαι όμως και τη δημοκρατία, σέβομαι τον νόμο και αυτόν εκπροσωπώ». Η παρανομία στη δημοκρατία δεν είναι ανυπακοή, είναι έγκλημα, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση: «Ο νόμος δεν κάνει καμία εξαίρεση, διότι αν έκανε εξαιρέσεις ο νόμος θα ήταν άδικος. Ο νόμος εφαρμόζεται το ίδιο στην Αθήνα, στα Ζωνιανά, στη Μάνη, στα Σφακιά» και αποχαιρέτησε όλους τους πολίτες της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου, λέγοντας: «Σας χρωστάω μία μαντινάδα για να σας αποχαιρετήσω. Βεντέτες και παλιάνθρωποι τη φήμη μας μαυρίζουν, χαλούν ανθρώπινες ψυχές και όλους μας ταλανίζουν». ​

Αυτή την ώρα ο κ. Χρυσοχοΐδης, βρίσκεται στο χωριό Γαράζο του Δήμου Μυλοποτάμου, όπου συμμετέχει σε υπηρεσιακή σύσκεψη της ΕΛΑΣ, στο κτίριο που στεγάζει την υπηρεσία των ΤΑΕ Μυλοποτάμου.