Βιντεο-συναναστροφή για χιμπατζήδες στην Τσεχία

Οι άνθρωποι μπορεί να κουράστηκαν από τις τηλεδιασκέψεις και τις βιντεοκλήσεις, να βλέπουν παραστάσεις από το διαδίκτυο ή να γιορτάζουν γενέθλια μέσω του Zoom, όμως οι χιμπατζήδες σε δύο ζωολογικούς κήπους της Τσεχίας μόλις τώρα αρχίζουν να απολαμβάνουν τη νέα, «ζωντανή σύνδεση» μεταξύ τους.

Για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αλληλεπίδρασης των πιθήκων με τους επισκέπτες, αφού οι ζωολογικοί κήποι έκλεισαν τον Δεκέμβριο λόγω της πανδημίας της Covid-19, οι υπεύθυνοι είχαν την ιδέα να τους «συνδέσουν» μεταξύ τους. Οι χιμπατζήδες στο Σαφάρι Παρκ του Ντβουρ Κράλοβε και τα ξαδέλφια τους στο Μπρνο, που απέχει 150 χιλιόμετρα, μπορούν τώρα να παρακολουθούν την καθημερινότητα οι μεν των δε, από γιγαντοοθόνες.

Δεν υπάρχουν «κουμπιά σίγασης», ούτε προβλήματα με την ταχύτητα σύνδεσης. Υπάρχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς αντιμετωπίζουν αυτό το «ριάλιτι» τα μακρινά ξαδέλφια μας, αφότου ξεκίνησε η προβολή του, την περασμένη εβδομάδα.

binteoklisi-ximpatzidon__1_

«Στην αρχή πλησίαζαν την οθόνη κάνοντας αμυντικές ή απειλητικές χειρονομίες, υπήρχε διαδραστικότητα», είπε η Γκαμπριέλα Λινχάρτοβα, μια φύλακας στο Ντβουρ Κράλοβε, που απέχει 135 χιλιόμετρα από την Πράγα.

«Τώρα επικρατεί μια διάθεση σαν να βλέπουν κινηματογράφο ή τηλεόραση. Όταν διακρίνουν κάποια τεταμένη κατάσταση, πετάγονται επάνω, όπως κάνουμε εμείς όταν βλέπουμε αθλητικά», είπε.

Οι χιμπατζήδες έχουν υιοθετήσει και άλλες ανθρώπινες συμπεριφορές: για παράδειγμα, μαζεύουν και τσιμπολογάνε λιχουδιές όσο παρακολουθούν τη «δράση» στην οθόνη.

Αυτές οι «βιντεοδιασκέψεις χιμπατζήδων» που προβάλλονται και από τον ιστότοπο του Σαφάρι Παρκ, θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και στη συνέχεια οι αρμόδιοι θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να συνεχιστούν ή όχι.

Πηγή: parapolitika.gr