Το πρόγραμμα έχει διπλό στόχο, να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία

Συνολικά 300.000 πολίτες θα πάνε δωρεάν διακοπές, χάρη στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ πρόσθεσε πως το πρόγραμμα αυτό έχει διπλό στόχο, να στηρίξει τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» σχετικά με τις συντάξεις, ο υπουργός, είπε ότι τον Ιούνιο θα δουν τις αυξήσεις στις πληρωμές τους οι νέοι συνταξιούχοι, ενώ τον Ιούλιο οι παλιοί.

Για το εργασιακό νομοσχέδιο, ανέφερε πως «σε όλη την Ευρώπη ισχύει το 8ωρο, οι 40 ώρες, το 5ήμερο. Στις υπερωρίες συμφωνεί ο εργοδότης με τον εργαζόμενο. Ο εργοδότης δεν δικαιούται να προτείνει διευθέτηση στον εργαζόμενο, μόνο ο εργαζόμενος μπορεί να το ζητήσει και αν δεν συμφωνήσουν και ο εργοδότης πάει εκδικητικά να τον απολύσει, η απόλυση θα είναι άκυρη».

Αναφερθείς στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα συνεργαστεί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για δημιουργία εφαρμογής στο κινητό, ενώ, όπως ανέφερε, η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργεί ανάλογα με τη φύση της κάθε δουλειάς.

«Θα καταγράφεται πότε πήγες, πότε έφυγες, και αν γίνει έλεγχος από τη νέα Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και βρεθεί ότι δεν έχεις ψηφιακή κάρτα ή δεν τη “χτύπησες”, πέφτει “καμπάνα” στον εργοδότη για κάθε εργαζόμενο 10.500 ευρώ», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι έτσι συνδυάζεται η επιχειρηματικότητα με την κοινωνική συνοχή. Όπως γνωστοποίησε, η ψηφιακή κάρτα θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ.