Η τρέχουσα κατάστασή τους είναι άγνωστη

Τρεις γέφυρες ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ουκρανικής προέλασης φαίνεται πως ανατινάχθηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες από την BlackSky και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Οι εικόνες από την Black Sky, που ελήφθησαν στις 12 Μαΐου, δείχνουν τμήματα των γεφυρών που έχουν καταρρεύσει και διασχίζουν τον ποταμό Σιβέρσκι Ντόνετς, κοντά στα χωριά Ρουμπίζνε και Στάρι Σάλτιβ, τα οποία βρίσκονται περίπου 10 μίλια νότια των ρωσικών συνόρων.

Το χωριό Ρουμπίζνε βρίσκεται κοντά στο Στάρι Σάλτιβ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χωριά απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μια άλλη δορυφορική εικόνα, που ελήφθη στις 8 Μαΐου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, δείχνει ότι η γέφυρα που διασχίζει τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πέτσενεγκ έχει επίσης ανατιναχθεί.

Υπάρχουν μόνο δύο μικρότερες γέφυρες στα βόρεια, στα κατεχόμενα σήμερα από τη Ρωσία χωριά Οχιρτσέβε και Μπουχρουκουβάτκα, οι οποίες διασχίζουν τον ποταμό.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατάστασή τους είναι άγνωστη, καθώς τα σύννεφα έχουν αποκρύψει κάθε πρόσφατη δορυφορική απεικόνιση.Μεγάλη σημασία οι γέφυρες

Εάν αυτές οι γέφυρες καταστραφούν, η δυναμική της ουκρανικής προέλασης θα παρεμποδιστεί σημαντικά.

Ακόμα, σημαντικές ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική προέλαση κοντά στην πόλη Ιζιούμ και στην περιοχή Λουγκάνσκ, βρίσκονται ακριβώς ανατολικά του ποταμού Σίβερσκι Ντόνετς στην περιοχή του Χαρκόβου.

Αν και δεν είναι απολύτως σαφές πότε ανατινάχθηκαν οι γέφυρες ή ποιος ευθύνεται για αυτό, είναι σχεδόν απίθανο οι Ουκρανοί να ευθύνονται για την καταστροφή τους.

Οι γέφυρες είναι ζωτικής σημασίας για την αντεπίθεσή τους και για τη στόχευση των γραμμών ανεφοδιασμού, όπως τονίζει το CNN.

Πηγή: parapolitika.gr