Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για φυτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι του κρέατος, η Novameat με έδρα τη Βαρκελώνη χρησιμοποιεί την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να κατασκευάσει «μπριζόλες» για χορτοφάγους, ελπίζοντας ότι θα βγουν στη μαζική αγορά το επόμενο έτος.

Η Novameat σχεδιάζει να πουλήσει τις «μπριζόλες» απευθείας σε καταναλωτές και σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια που ενδιαφέρονται να παράγουν κρέας με βάση τα φυτά, δήλωσε ο διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων Αλεξάντερ Κάμπος στο Reuters.

mprizola2

Η ισπανική εταιρεία, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία της το 2018, έδειξε πώς ο τελευταίος τρισδιάστατος εκτυπωτής της παρήγαγε φαγητό στο Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης.

«Δεν είχε την αίσθηση μιας παραδοσιακής μπριζόλας, αλλά με εξέπληξε θετικά γιατί δεν περίμενα ότι η υφή θα επιτευχθεί τόσο καλά», δήλωσε ο Φεράν Γκρέγκορι, αφού δοκίμασε μία από τις «μπριζόλες» που τυπώθηκαν στο περίπτερο της Novameat σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εταιρειών τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία 3D για να δοκιμάσει συνταγές, εισάγοντας συστατικά μέσω καψουλών, επειδή είναι μια φθηνότερη διαδικασία από τη μαζική παραγωγή, δήλωσε ο Κάμπος.

Μόλις ένα μοντέλο θεωρηθεί επιτυχές, θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα σε μεγαλύτερες μηχανές που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία 3D, κατασκευάζοντας έως 500 κιλά «κρέας» ανά ώρα, πρόσθεσε.

mprizola3

Ο Κάμπος είπε ότι ο στόχος του εγχειρήματος ήταν να αναδημιουργήσει τις μυϊκές ίνες του κρέατος των ζώων, αλλά χρησιμοποιώντας 100% φυτικά συστατικά. Προέβλεψε ότι η βιομηχανία με βάση τα φυτά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό στο άμεσο μέλλον.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι παράγει ψεύτικο κρέας και για περιβαλλοντικούς λόγους. «(Επιδιώκουμε) να αντικαταστήσουμε το ζωικό κρέας για κάτι που είναι καλύτερο για τον πλανήτη, για εμάς και για τα ζώα», δήλωσε ο Κάμπος.

Πηγή: parapolitika.gr