«Αδιάλλακτη και μη ρεαλιστική» χαρακτηρίζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν την στάση του Λονδίνου κατά τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση τους μετά το Brexit, τονίζοντας παράλληλα το αδιέξοδο των συνομιλιών.

Οι «διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν εξαιτίας της αδιάλλακτης και, ας είμαστε ξεκάθαροι, της μη ρεαλιστικής στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Ευρώπη έχοντας δίπλα του τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο Λεντριάν τόνισε πως η ΕΕ είναι ενωμένη όσο ποτέ στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για τη σχέση μετά το Brexit, όμως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Βρετανίας.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Η Βρετανία και η ΕΕ επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων γι’ αυτή τη μελλοντική σχέση, οι οποίες πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά μόνο οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους αυξημένους τελωνειακούς δασμούς και τους αυξημένους τελωνειακούς ελέγχους, θα εφαρμόζονται στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αυτών των εταίρων. Αυτό θα εξασθενήσει οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Τα αγκάθια

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως στις συνθήκες του ανταγωνισμού, καθώς η ΕΕ αρνείται να δει να εμφανίζεται στην πόρτα της μια απορρυθμισμένη οικονομία. Για να δείξει αυτές τις βαθιές διαφορές σ’ αυτόν τον τομέα, ο Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε το παράδειγμα των οδικών μεταφορών, λέγοντας πως οι Βρετανοί δεν θέλουν να ισχύουν ορισμένοι κανόνες για τους οδηγούς τους, όταν κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να επαναληφθούν στις 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Πηγή: parapolitika.gr