Καθοριστικός παράγοντας η πορεία της πανδημίας

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο Δημόσιο εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι η πορεία της πανδημίας θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

«Είναι κάτι που έχουμε αρχίσει να το συζητάμε. Όλα αυτά θα αποφασιστούν με την πορεία της πανδημίας. Αυτό είναι ο καθοριστικός παράγοντας», δήλωσε ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

«Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν από τη μια όσους εργάζονται στον υγειονομικό τομέα και αυτούς που φροντίζουν υπερήλικες. Και έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς, αλλά όχι με την υποχρέωση των εμβολιασμών, αλλά με την υποχρεωτική προσκόμιση μοριακού τεστ».

Ποινές στην εργασία δεν υπάρχουν

«Ποινές δεν υπάρχουν. Αυτό που ισχύει, είναι η απομάκρυνση από τον χώρο της δουλειάς και αναστολή εργασιακής σχέσης. Άμα δεν παρέχει υπηρεσία, δεν θα πληρώνεται. Είναι αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί», προσέθεσε ο κ. Βορίδης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «ο τρόπος που προσεγγίζουμε το θέμα είναι ο εξής: Η υποχρέωση του εμβολιασμού επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που είναι απολύτως προφανές ότι υπάρχει μια διακινδύνευση της υγείας του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με τον μη εμβολιασμένο».

«Οι περιπτώσεις των υγειονομικών και των ατόμων που φροντίζουν υπερήλικες είναι πολύ ξεκάθαρες. Η μεταχείριση των εκπαιδευτικών ήταν διαφορετική. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν σκέψεις αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει υπάρξει απόφαση», κατέληξε για το εν λόγω θέμα, τονίζοντας πως η Ειδική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων παρακολουθεί την κατάσταση και ανάλογα, εξετάζονται τα δεδομένα.

Για τα μέτρα λόγω καύσωνα

Σχετικά με τα μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω καύσωνα, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «το Δημόσιο λειτουργεί κανονικά».

«Υπάρχει μια εγκύκλιος που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν κάποιο ειδικό πρόβλημα υγείας ή είναι σε κάποια δυσκολία/ κίνδυνο για την υγεία τους, να μην κατεβαίνουν στην εργασία τους. Επίσης, έχει δοθεί η ευχέρεια, σύμφωνα με την κρίση των διευθυντών, αν υπάρχουν ζητήματα υγείας ή ασφάλειας, να αποχωρούν νωρίτερα. Αλλά ανάλογα με τις συνθήκες», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.