Οι Γάλλοι έχουν προκαλέσει ρήγματα διαφωνίας στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν

Απογοητευμένοι με τους Γάλλους
εμφανίζονται αξιωματούχοι και διπλωμάτες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το εύρος της στρατηγικής «Πρώτα η Ευρώπη» του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν – που στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ πιο ανεξάρτητη από την Ουάσινγκτον ως προς την άμυνα και τις «ευαίσθητες» τεχνολογίες – προκαλεί ανησυχία σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ και εμποδίζει τις προσπάθειες της Δύσης να σφυρηλατήσει μια ενιαία απάντηση στην άνοδο της Κίνας.

Η στάση του Μακρόν έχει καταστεί περισσότερο ορατή μετά την ταπεινωτική απώλεια της γιγαντιαίας συμφωνίας με την Αυστραλία για τα υποβρύχια αυτόν τον μήνα, και καθυστέρησε τις ετοιμασίες για την κρίσιμη συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους του τομέα του Εμπορίου.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι Γάλλοι έχουν επίσης μπλοκάρει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων του NATO και έχουν προκαλέσει ρήγματα διαφωνίας στα ανώτερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποιες χώρες αντιδρούν

Οι εντονότερες αντιδράσεις στην προσέγγιση του Μακρόν εντοπίζονται στην Ανατολική Ευρώπη, εκεί όπου πολλές χώρες βλέπουν τις ΗΠΑ ως «ασπίδα» ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και δεν τρέφουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους Γάλλους, θεωρώντας – όπως είπε διπλωμάτης στο πρακτορείο – ότι «Η Γαλλία ενεργεί μόνο με βάση τα δικά της συμφέροντα».

Υπάρχουν ωστόσο και χώρες στη Δυτική Ευρώπη που ανησυχούν ότι ο Μακρόν μπορεί να το παρακάνει με τις προσπάθειές του να «αποκόψει» τις ΗΠΑ, γράφει το πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, αξιωματούχος του Ελιζέ πρόσθεσε ότι ο Μακρόν δεν έχει καμία πρόθεση να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, και οι προσπάθειες της Γαλλίας για ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ έχουν την υποστήριξη του κόσμου.

Συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας

Οι παραπάνω εξελίξεις σημειώθηκαν λίγο πριν την συνάντηση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Πίτσμπουργκ, όπου συμμετέχουν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, και η αντιπρόσωπος της χώρας για το Εμπόριο, Κάθριν Τάι.

Σύμφωνα με προσχέδια τα οποία επικαλείται το «Bloomberg», η Γαλλία έπεισε την ΕΕ να τροποποιήσει την κοινή δήλωση, περιορίζοντας τις αναφορές για μακροπρόθεσμη συνεργασία πάνω σε προμήθειες ημιαγωγών, και πίεσε να κοπούν τελείως οι αναφορές σε «αμοιβαίες εξαρτήσεις».

Μάλιστα, σύμφωνα με δυο πηγές του πρακτορείου, Γάλλοι αξιωματούχοι παραπονέθηκαν ότι στο έγγραφο χρησιμοποιούνταν αμερικανικοί ιδιωματισμοί αντί για ευρωπαϊκούς, ενώ τα σχέδια για μια κοινή συνέντευξη Τύπου «ναυάγησαν».

Ωστόσο, όπως εξηγεί το πρακτορείο, εδώ και καιρό αναπτύσσονται πιο ουσιαστικά «ρήγματα» τα οποία αφορούν κυρίως δύο ζητήματα: Πόσο μακριά πρέπει να επιτρέψει η ΕΕ στις ΗΠΑ την ενσωμάτωση των αλυσίδων εφοδιασμού και των αμυντικών εξοπλισμών της και σε ποιο βαθμό πρέπει να αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις των Eπιτρόπων, ο Eπίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν πίεσε να αποκλειστούν ή να περιοριστούν οι εταιρείες εκτός ΕΕ από βιομηχανικές συμμαχίες για ημιαγωγούς, cloud computing και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την άμυνα, σύμφωνα με δύο πηγές του πρακτορείου. Ο Μπρετόν μάλιστα φέρεται να έχει διατυπώσει αντίστοιχα επιχειρήματα και για ευαίσθητα δεδομένα στέγασης στην ΕΕ.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το «ναυάγιο» της συμφωνίας της Γαλλίας με την Αυστραλία, ο Μπρετόν υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει «παύση και επαναφορά» στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, προκαλώντας ενόχληση σε πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ που θέλουν να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Πηγή: parapolitika.gr