Δένδιας: Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών – «Νίκο, φίλε μου», τον προσφώνησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έστειλε μηνύματα στην Τουρκία να σταματήσει τις απειλές που αυξάνουν την ένταση και να μη χρησιμοποιεί την εμπρηστική ρητορική που πιέζουν την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Yπουργείο Εξωτερικών και η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως προκύπτει και από το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφώνησε «Νίκο, φίλε μου» τον κ. Δένδια.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου ο Άντονι Μπλίνκεν για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους».

Στο ίδιο θέμα, τα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε και ο Νίκος Δένδιας λέγοντας ότι ως Ελλάδα «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική. Είναι υποχρέωσή μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύριους».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με αναφορά στο casus belli εκ μέρους της Άγκυρας και απάντησε ότι «σαν εταίρος των δύο χωρών λέω ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιλύσουν διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη και να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Και οι δύο χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο και αυτό δημιουργεί κίνητρα για τέτοια ρητορική. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον ώστε να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές ώστε να γίνει ο τόπος που μοιράζονται χώρος συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης και αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού και τουρκικού λαού. Ευελπιστούμε ότι αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας».

Ο Νίκος Δένδιας ρωτήθηκε και για τη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και είπε ότι «η θέση η δική μας και των ΗΠΑ για τη Λιβύη είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο αλλά αντίθετα είναι παράνομο και ανυπόστατο. Όσον αφορά τις προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει όπως μπορεί».

5814149

«Η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για στέρεη βάση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ που βασίζεται σε «αξίες όπως η δημοκρατία η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η προσήλωση στις αρχές του χάρτη στον ΟΗΕ», κάνοντας ειδική αναφορά στον ρόλο της ομογένειας. Όπως είπε, μάλιστα, «ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της ομογένειας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «μελανό παράδειγμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται στην πλήρη εραρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του κατασταστικού χάρτη του ΟΗΕ και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας». Υπενθύμισε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή προσφέραμε βοήθεια στην Ουκρανία και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ», ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Τουρκία όπου, όπως είπε, συμφώνησαν με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μια φυσική καταστροφή για να συνεργαζόμαστε.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτό αντικατοπτρίζεται στη σημασία που δίνουν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Τουρκία, λέγοντας ότι «όπου πήγα και με όποιους μίλησα είδα τον τεράστιο πόνο» και σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την άμεση βοήθεια που προσφέρετε σε όσους έχουν ανάγκη στην Τουρκία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για το παράδειγμα που έδωσαν στους Αμερικανούς οι Έλληνες. Όπως είπε, «ο πρόεδρος Μπάιντεν μας θυμίζει συχνά στις ΗΠΑ ότι δεν ιδρυθήκαμε ως εθνική ή θρησκευτική ομάδα αλλά ως ιδέα, μια ιδέα που ήταν ελληνική».

5814151

«Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα επέδειξε τη θέληση να στηρίζει τις αρχές της δημοκρατίας, ειδικά τώρα που η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο. Αυτόν τον πόλεμο κανείς δεν τον ήθελε. Αφού συνεχίζεται ο πόλεμος πρέπει να συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά θα ανοίξουμε το “κουτί της Πανδώρας” και θα δώσουμε δικαίωμα σε αναθεωρητιστές και δεν το θέλουμε αυτό», πρόσθεσε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συνεργασία εντός των διεθνών οργανισμών και των πολυμερών σχημάτων και τα ενεργειακά, χαιρετίζοντας την αμερικανική υποστήριξη στην ηλεκτρική διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

«Συζητήσαμε συνεργασία στους τομείς των ΑΠΕ, οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εταίρο εκτός Ε.Ε. στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και κατέληξε με τη φράση «είναι μια ακόμη σημαντική ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σου εύχομαι καλημέρα στη γενέτειρα της δημοκρατίας».

5814155__1_

Η συζήτηση για την έναρξη του 4ου γύρου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν από την έναρξη του τέταρτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλοσώρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Το γεγονός, ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή», τόνισε ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα». 

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται μετά το τετ α τετ και το δείπνο που είχαν Μητσοτάκης-Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας, θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νίκο, φίλε μου»

«Νίκο, φίλε μου, σε ευχαριστώ πολύ» ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

«Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο, το 2021», είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

5814112
5814119__1_

Η υποδοχή Δένδια στον Μπλίνκεν

Παράλληλα σημείωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στη στήριξη της Ουκρανίας», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί στη στενή σχέση των δύο λαών, καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό του Μπαϊντενόπουλο» (σ.σ.: έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη).

5814121

Ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Αργότερα, ο κ. Μπλίνκεν προγραμματίζεται να ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά από τη Λίνα Μενδώνη, ενώ αναμένεται να έχει και συνάντηση με στελέχη της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν προ ημερών στην Τουρκία.