Αδιανόητο να υπάρχουν τόσο λίγοι αστυνομικοί, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα πετάξει το «μπαλάκι της ευθύνης»

Το μήνυμα ότι θέλουμε να λειτουργήσουμε ως μια γέφυρα φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας, παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις χώρες μας, ήταν εκείνο που εξέπεμψε η επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Αθήνα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

«Ανεξάρτητα από τις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν, οι ίδιοι οι λαοί μας θέλουν να ζήσουν μαζί και ειρηνικά. Αυτό θέλουμε να προτάξουμε», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Όπως διευκρίνισε, η επίσκεψη του κ. Ιμάμογλου ήταν συνέχεια μιας δικιάς του επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο. Μάλιστα έκανε αναφορά στην από κοινού επίσκεψη των δυο τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας τη συμβολική αξία αυτού, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τελευταία φορά που είχε ξαναγίνει αυτό ήταν επί Μιλτιάδη Έβερτ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε πως η «διπλωματία των πόλεων» βρίσκεται στην ατζέντα, τονίζοντας πως έχουν γίνει κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Όπως τόνισε, η λογική δεν είναι να κάνουμε «αυτοδιοικητικό τουρισμό», αλλά να «πηγαίνουμε εκεί που μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι». Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, οι δήμοι δεν ασκούν πολιτική αλλά μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά.

Για την Αγιά Σοφιά

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «εννοείται» πως το έθεσε στον κ. Ιμάμογλου, δεδομένης της οργής και της αγανάκτησης ολόκληρου του κόσμου.

Όπως ανέφερε, η Αγιά Σοφιά αποτελεί σύμβολο πολιτισμών και συμβίωσης των θρησκειών, ενώ τόνισε ότι η αναχρονιστική πολιτική Ερντογάν μας γύρισε χρόνια πίσω.

Όπως διευκρίνισε, δεν του επιτρέπεται να πει κάτι παραπάνω για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Ιμάμογλου αναφορικά με το θέμα, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είναι ένας άνθρωπος με «ανοιχτό μυαλό» και πιστός στις δημοκρατικέ αξίες.

Για την καταγγελία για τον Κολωνό

Ερωτηθείς σχετικά με ένα πρόσφατο περιστατικό στον Κολωνό, όπου ο δήμαρχος είχε εκφράσει την οργή του για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε έργα για λογαριασμό εταιρείας κινητής τηλεφωνίας σε δρόμο, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε πως ο δήμος έχει τριπλασιάσει τις εγγυητικές που ζητά από τις εταιρίες και τους ελέγχους που κάνει λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται ασφαλτόστρωση στην μισή πόλη και μια εταιρεία να καταστρέφει τον δρόμο και να αφήνει παγίδες για πεζούς και οδηγούς.

Επίσης, τόνισε πως ο δήμος είναι πλέον πιο αυστηρός, ενώ συντονίζεται καλύτερα με τις εταιρείες.

Για το σχέδιο ανάπλασης

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάπλασης, είπε πως ο «Μεγάλος Περίπατος» περιλαμβάνει δύο φάσεις, την πιλοτική που ολοκληρώθηκε και τη δεύτερη
που είναι τα μόνιμα έργα που θα μετατρέψουν δημόσιους χώρους σε χώρους πρασίνου.

Τόνισε πως στην πόλη είναι σε εξέλιξη 64 ανοιχτά έργα, ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδύσεις στο πράσινο και στον φωτισμό. Όπως επεσήμανε, «θέλει χρόνο για να φανεί η διαφορά».

«Σε μια δεκαετία η πόλη θα είναι αβίωτη, οφείλουμε να κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει», δήλωσε.

Πρέπει να αυξηθούν οι αστυνομικοί

Ο δήμαρχος ζήτησε, παράλληλα, να αυξηθούν οι αστυνομικοί και οι πεζές περιπολίες μέσα στην πόλη. «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσο λίγοι αστυνομικοί για μια τόσο μεγάλη πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Αθήνα είναι υποχρέωση του δήμου. Δεν θα πετάξω το μπαλάκι της ευθύνης. Οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς. Δεν είναι αρκετοί», δήλωσε.

Νέα υποψηφιότητα

Ερωτηθείς εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε καταφατικά:

«Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που θέλουμε να τηρήσουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Καθετί που κάνουμε είναι μια μάχη. Έχουμε χάσει μια δεκαετία λόγω της κρίσης», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για «μαραθώνιο με ρυθμούς σπριντ».

Ακούστε τη συνέντευξη: