“Είναι η ώρα να πούμε την πλήρη αλήθεια. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι εδώ και 25-30 χρόνια, από την μεταπολίτευση και μετά, η κυρίαρχη άποψη του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, διότι αυτό θα έδινε ένα επιχείρημα στους Τούρκους στο Αιγαίο. Αυτήν ακολούθησαν και όλες οι κυβερνήσεις, δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε νωρίτερα αυτή η επέκταση. Τώρα μετά τα τελευταία γεγονότα, ήδη από την εποχή της δικής μου υπουργίας, είχε αρχίσει τα συζητείται αν αυτή η γραμμή έπρεπε να αλλάξει. Διότι έπρεπε να αλλάξει ενδεχομένως μετά τις συμφωνίες που θα κάναμε με τις διάφορες χώρες. Δηλαδή όταν τότε είχαμε υπογράψει με την Αλβανία τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα, είχε αρχίσει αυτή η συζήτηση. Σήμερα με τα νέα δεδομένα, δηλαδή, με τη συμφωνία με την Ιταλία, με τη συμφωνία με τη συμφωνία με την Αλβανία για να πάμε στη Χάγη, κρίνεται πλέον ότι αυτή η τμηματική επέκταση είναι επιβεβλημένη. Περί αυτού πρόκειται, τίποτε άλλο δεν κρύβεται από πίσω ” δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Μάλιστα στην επιτροπή αυτό ειπώθηκε και μάλιστα πολλές φορές, γιατί και ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε εκείνη τη θέση και η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στη Βουλή. Οι γνωρίζοντες ξέρουν γιατί η επέκταση δεν είχε γίνει νωρίτερα” σχολίασε. “Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε εκείνη την ημέρα πράγματι την επέκταση ως δεδομένη, την είπε ο κ. Κοτζιάς την ημέρα που παρέδιδε, τελείως αποσπασματικά και έξω από κάθε συνέχεια. Δεν προήλθε δηλαδή έπειτα από μια συμφωνία με την Ιταλία κ.ο.κ. Την έκανε κατά την άποψη μου εκείνη την εποχή ως πυροτέχνημα, και ο κ. Τσίπρας δεν το προχώρησε. Αυτή είναι η πραγματικότητα” πρόσθεσε.

“Ο ελληνικός λαός πρέπει πάντοτε να ξέρει την πλήρη αλήθεια” σημείωσε.

“Όλοι μας είχαμε μια διαφορετική εκτίμηση. Όταν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ήταν μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου εγώ έκανα δριμύτατη κριτική και στην Βουλή για την αφωνία του όταν ο κ. Τσαβούσογλου εκστόμισε μια απειλή κατά της χώρας μας. Χθες, επικοινώνησε ο Γερμανός πρέσβης μαζί μου έπειτα από αυτή την τοποθέτησή μου. Μου έστειλε ο Γερμανός ΥΠΕΞ το κείμενο στο οποίο ο Τσαβούσογλου δεν λέει αυτή την απειλή. Αυτό ήταν μια λανθασμένη πληροφορία, την οποία δημοσίευσαν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν ξέρω από που ξεκίνησε. Πάντως ήταν μια πληροφορία που δεν είχε βάση. Εγώ χάρηκα διπλά, γιατί δεν χάθηκε στη μετάφραση ο Γερμανός ΥΠΕΞ αλλά πράγματι δεν είχε κανέναν λόγο να αντιδράσει. Και επειδή ο Τσαβούσογλου δεν εκστόμισε αυτή την απειλή. Είναι βασικό πράγμα να ξέρει ο ελληνικός λαός πώς αντιδρά ο κάθε άνθρωπος και δεν ήθελα να αδικήσω έναν άνθρωπο που δεν είχε κανέναν λόγο να αντιδράσει εκείνη την ώρα” περιέγραψε. “Ήταν τελικώς μια λανθασμένη πληροφορία μπορεί να οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Αν πραγματικά είχε λεχθεί αυτό και είχε μείνει άφωνος ο Γερμανός υπουργός, θα ήταν μεγάλο θέμα. Ευτυχώς δεν ήταν έτσι” συμπλήρωσε.