«Τα λόγια σας αποτελούν υπενθύμιση του συλλογικού μας χρέους να μην τα παρατήσουμε» , είπε στην ακτριβίστρια Wai Wai Nu

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο του 9ου Athens Democracy Forum απέμεινε το βραβείο «Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών 2021» στην ακτιβίστρια, υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Women’s Peace Network, Wai Wai Nu, μέλος της μειονότητας των Ροχίνγκια της Μυανμάρ.

Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της απονομής δήλωσε: «Wai Wai Nu, έχω τη μεγάλη χαρά να σας απονείμω το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» για το εντυπωσιακό σας  έργο υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τους ανθρώπους στη χώρα σας.» και πρόσθεσε :

«Υποστήκατε φυλάκιση στα εφηβικά σας χρόνια και καταφέρατε να βγείτε από αυτό το γεγονός ακόμη πιο δυνατή και σίγουρη για τις πεποιθήσεις σας, έχοντας γίνει μάρτυρας των δεινών των άλλων κρατουμένων που στερούνται την ελευθερία τους εξαιτίας ενός καταπιεστικού και άδικου καθεστώτος. Ρίξατε άπλετο φως, και συνεχίζετε να το κάνετε, στη περιθωριοποίηση των γυναικών σε όλη τη χώρα σας, ιδίως αυτών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, οι οποίες είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες. Μέσα από τις πράξεις σας, όταν ήρθατε αντιμέτωπη με την καταπίεση, καταφέρατε να εμπνεύσετε τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε.

Το έργο της κ. Nu, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, αποτελεί υπόδειγμα για την αντιμετώπιση διαρκών κοινωνικών ρηγμάτων και την επίτευξη, τελικώς, της γεφύρωσής τους και ανέφερε:

«Έχετε δηλώσει ότι δεν είστε ελεύθερη, επειδή η κοινότητά σας δεν είναι ελεύθερη, επειδή η χώρα σας δεν είναι ελεύθερη. Τα λόγια σας αποτελούν υπενθύμιση του συλλογικού μας χρέους να μην τα παρατήσουμε έως ότου καταφέρουμε να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν μπορούν να ακουστούν, δύναμη σε αυτούς που είναι ανίσχυροι και ελπίδα στους απελπισμένους. Σας χαιρετίζω για τη δύναμή σας, για τη δέσμευση σας στο σκοπό σας και για την αφοσίωση σας στους ανθρώπους σας. Η επιρροή σας είναι αδιαμφισβήτητη και είμαι κάτι περισσότερο από σίγουρος ότι θα συνεχίσετε να είστε μια αφοσιωμένη ακτιβίστρια για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία, φέρνοντας την αλλαγή, όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «η Αθήνα είναι εξαιρετικά υπερήφανη που υπήρξε η γενέτειρα της δημοκρατίας. Η ίδια η πεποίθηση ότι ο  «Δήμος», δηλαδή ο λαός, είναι η βάση του «Κράτους», που αποδίδεται ελεύθερα ως δύναμη, αναπτύχθηκε κυριολεκτικά, μερικές εκατοντάδες μέτρα από εδώ που στεκόμαστε. Χιλιάδες χρόνια μετά και ακόμη αρνούμαστε να θεωρήσουμε την δημοκρατία ως δεδομένη. Αντιθέτως, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με όσους, σε όλο τον κόσμο, παλεύουν ενάντια στις δυνάμεις του σκοταδισμού και υπερασπίζονται τις καθολικές αξίες και ιδανικά τα οποία συμβολίζει η Ακρόπολη.

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» είναι μια ετήσια αναγνώριση αυτών των ανθρώπων του θάρρους, οι οποίοι ηγούνται του συλλογικού μας αγώνα».