Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα θανάτου από θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, είναι 1,5 προς 1.000.000 δόσεις

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα θανάτου από θρομβοπενία μετά από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 1,5 προς 1 εκατομμύριο δόσεις. Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, απαντά στον δισταγμό των πολιτών, ενώ από την μεριά της η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα νεότερων ηλικιών να εμβολιαστούν εκτός σειράς στη θέση όσων αναβάλλουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό με AstraZeneca.

«Χαμός» για το εμβόλιο

Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τον εμβολιασμό με τον σκεύασμα της AstraZeneca ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες της χώρας. Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε χθες ότι ο όσο αυξάνεται η ηλικία, ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και θάνατο από την covid19 υπερτερεί των σπάνιων παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα θανάτου από θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, είναι 1,5 προς 1.000.000 δόσεις. Ωστόσο, εκατοντάδες πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca προσπαθούν να το αναβάλλουν, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που αναζητούν άλλο εμβολιαστικό κέντρο προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο άλλης εταιρείας.

Το plan b για τα χαμένα ραντεβού

Plan B για την αναπλήρωση των ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, που αναβλήθηκαν και τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν το 7% των προγραμματισμένων, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα νεαρότερων ηλικιών ή/και επαγγελματικές κατηγορίες σε νευραλγικές οικονομικές δραστηριότητες, που το επιθυμούν να εμβολιαστούν εκτός σειράς.

Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60 και άνω, κι ακολούθως θα εμβολιαστούν οι πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου, προκειμένου το Μάιο να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

.

Πηγή: parapolitika.gr