Ο δήμαρχος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023 αναλύει το όραμα του και τα επόμενα βήματα για την πόλη

Για την τελετή έναρξης της «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» αλλά και για όσα γίνονται και θα γίνουν στην Ελευσίνα μάς μίλησε ο δήμαρχος της πόλης, Αργύρης Οικονόμου.

Δήμαρχε, είδαμε μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης. Τι έπεται για την πόλη;

Πράγματι, ήταν μια πρωτόγνωρη γιορτή για τα μέχρι τώρα δεδομένα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Χιλιάδες άνθρωποι, Ελευσίνιοι και μη, παρά το κρύο και τα διαστήματα βροχής, ήταν στο παραλιακό μέτωπο, παρακολούθησαν τα δρώμενα μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, που κατέκλυσε κυρίως τους ανθρώπους της πόλης. Η χρονιά του τίτλου ξεκίνησε ομολογουμένως πολύ δυναμικά και αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να μεταδοθούν η ομορφιά, η ιστορία και ο πολιτισμός της πόλης μας από άκρη σε άκρη. Να γνωρίσουν οι επισκέπτες, και μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Ελευσίνα, να γίνει η πόλη μας προορισμός και να πάρει μια ξεχωριστή θέση στον τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη.

argiris_oikonomou

Θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού;

Η Ελευσίνα είναι από τις πόλεις που δεν χρειάζεται να αποδείξουν το πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Η Ιστορία έχει μιλήσει γι’ αυτήν αιώνες πριν. Μιλώντας, όμως, για το σήμερα, θα πρέπει να σας πω ότι ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού χρειάζεται υποδομές. Και υποδομές η πόλη δεν είχε μέχρι το 2019. Από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων μας, ως νέας δημοτικής Αρχής, εξασφαλίσαμε τη μεγαλύτερη επιχορήγηση που έχει λάβει ποτέ ο δήμος. Αυτήν των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα χρήματα κάναμε στοχευμένες αγορές μεγάλων και εμβληματικών κτιρίων. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των τριών αποθηκών του Παλαιού Ελαιουργείου, ενώ μέσω της συνεργασίας μας με ιδιωτικές επιχειρήσεις της πόλης ανακατασκευάσαμε ήδη το Παλαιό Δημαρχείο, το Αναψυκτήριο και ξεκινά η ανακατασκευή του κινηματογράφου «Ελευσίς». Οπότε με αυτές τις κινήσεις και την ολοκλήρωση αυτών των έργων μπορώ να σας πω με σιγουριά πως, ναι, η Ελευσίνα θα γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, όπως της αξίζει.

Ποιο αποτύπωμα πιστεύετε ότι θα αφήσει αυτή η χρονιά για την πόλη και τους δημότες σας; Ποια θα είναι τα οφέλη για αυτούς;

Έχω πει από την πρώτη στιγμή πως για εμάς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία η πόλη να διεκδικήσει, να αποκτήσει εξωστρέφεια, να αποκτήσει υποδομές. Και στους τρεις αυτούς τομείς, της διεκδίκησης, της εξωστρέφειας και των υποδομών, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και μην ξεχνάτε πως ήδη από την αρχή της θητείας μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την πρωτοφανή κατάσταση της πανδημίας. Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα, που αναπτύσσουμε με τους συνεργάτες μου, προχωράμε σημαντικά έργα για την Ελευσίνα και τη Μαγούλα, ενώ διεκδικούμε χορηγίες, με τελευταία αυτήν του Ιδρύματος Ωνάση, που εξασφαλίσαμε με την «2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και αφορά την ανακατασκευή υπαίθριων αθλητικών χώρων και τη δημιουργία του πρώτου skate park. Ιδίως το τελευταίο ήταν μια ανάγκη των νέων παιδιών που ασχολούνται με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ήταν και εκείνοι που έριξαν την ιδέα στο τραπέζι. Γίνονται πράγματα. Σίγουρα θα ήθελα να γίνονται περισσότερα, σίγουρα θα ήθελα οι διαδικασίες του Δημοσίου να μην ήταν τόσο χρονοβόρες, όμως έχουμε και υπομονή και επιμονή.

Ως στρατιωτικός δικαστής, έχετε μάθει, φαντάζομαι, στην πειθαρχία και στην προσήλωση στον νόμο, αλλά ως πολιτικό πρόσωπο πρέπει να είστε περισσότερο ευέλικτος.

Ως στρατιωτικός δικαστής, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ακούω. Στη δουλειά μου μόνο όταν ακούς μπορείς να βγάλεις και δίκαιες αποφάσεις. Γενικότερα, όμως, είμαι ένας άνθρωπος συγκαταβατικός, ένας άνθρωπος που ακούει. Και αν κάτι κρατάω από τη σταδιοδρομία μου αυτή, είναι το να είμαι δίκαιος. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι παλιοί μου συνάδελφοι. Μιας και μου δώσατε όμως την ευκαιρία, θέλω να σας πω ότι στην αυτοδιοικητική μου πορεία, σε αντίθεση με την επαγγελματική, η προηγούμενη ιδιότητά μου έχει σταθεί αφορμή να με χαρακτηρίσουν «αυταρχικό». Είναι ένας χαρακτηρισμός που σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου, όμως βολεύει στο να δημιουργήσουν κάποιοι το δικό τους αφήγημα.

Να γίνει η πόλη μας αντάξια της ιστορίας της. Να επιστραφούν σε αυτήν όσα της αξίζουν. Να γίνει μια πόλη για να ζεις και να τη ζεις

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι συζητήσατε;
Τι σας είπε για την Ελευσίνα;

Η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη νομίζω πως έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελευσίνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και πιστεύω πως η Ελευσίνα την έχει γοητεύσει, όπως και όλους όσοι την επισκέπτονται. Περιηγήθηκε στον χώρο του Ελαιουργείου, στην έκθεση της Μελίνας Μερκούρη και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει ξανά και ξανά. Γιατί η Ελευσίνα έχει αυτό το «μαγικό», που μόλις την ανακαλύψεις, δεν σταματάς να την επισκέπτεσαι.

Ποιο είναι το όνειρό σας για την Ελευσίνα;

Το όνειρό μου για την Ελευσίνα παραμένει το ίδιο με εκείνο για το οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά: Να γίνει η πόλη μας αντάξια της ιστορίας της. Να επιστραφούν σε αυτήν όσα της αξίζουν. Να γίνει μια πόλη για να ζεις και να τη ζεις. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας; Δύσκολες στιγμές πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είναι μέρος της ζωής όλων μας, δυστυχώς. Το θέμα είναι να μπορείς να τις διαχειρίζεσαι και να μην καθορίζουν τη ζωή σου. Να κρατάς τα όποια μαθήματα σου δίνουν, για να γίνεσαι πιο δυνατός.