«Όποιος επιλέξει να μην εκκλησιάζεται αυτή την περίοδο», της ραγδαίας διάδοσης του κοροναϊού, «δεν είναι αμαρτία αλλά πράξη αγάπης και ευθύνης».

Αυτό τονίζει σε νέα απόφασή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έπειτα από συνεδρίασή της σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο 14 Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, Ελπιδοφόρος αξιολογώντας τις εξελίξεις ως προς την εξάπλωση του κοροναϊού, συνιστά στους πιστούς τις προσεχείς εβδομάδες να μη εκτίθενται σε χώρους δημόσιων συναθροίσεων συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών και να συμμετάσχουν στη Θεία Λατρεία από το σπίτι παρακολουθώντας τις Ακολουθίες από τη τηλεόραση είτε από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

«Ομολογούμε ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, στο πλαίσιο της οποίας καλούμαστε να λάβουμε μέτρα προστασίας των ενοριτών μας και της ευρύτερης κοινωνίας» τονίζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος, Ελπιδοφόρος σημειώνει ότι «η ευλογία και η ευχή της Εκκλησίας εκτείνεται σε όλους και φυσικά σε αυτούς που επιλέγουν να μη προσέρχονται στις Εκκλησίες, αφού μια τέτοια απόφαση δεν συνιστά αμαρτία, αλλά πράξη αγάπης και ευθύνης για την προστασία τόσο του καθενός όσο των συνανθρώπων μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης όσο αυτές και αν είναι αυστηρές για να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την προστασία της Δημόσιας υγείας.

Λατρεία μέσω τηλεόρασης και ίντερνετ

Η Ιερά Σύνοδος της Αμερικής προτρέπει τους πιστούς «να συμμετάσχουν στη λατρεία της εκκλησίας κατ᾽ οίκον, από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημερώσεως».

Σημειώνεται δε ότι η Σύνοδος παρέχει ευελιξία στους κατά τόπους μητροπολίτες να αποφασίζουν ενδεχομένως και πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί. Όπως λένε «δίδεται στους κατά τόπους Μητροπολίτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής η δυνατότητα και η ευελιξία να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την προστασία των πιστών, πάντοτε σύμφωνα με τις περί δημόσιας υγείας διατάξεις και τους κατά τόπους περιορισμούς που αφορούν τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και άλλες προβλέψεις».

Πηγή: parapolitika.gr