Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 106 άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κοροναϊό σε 7.389 δείγματα αίματος αιμοδοτών, σε εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ 13 Δεκεμβρίου και 17 Ιανουαρίου. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και εστάλησαν στο CDC προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο έχουν αναπτυχθεί αντισώματα κατά του κοροναϊού.

Ο κοροναϊός κυκλοφορούσε από τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ

Ερευνητές του αμερικανικού κέντρου αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών (CDC) εντόπισαν κρούσματα κοροναϊού στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο το 2019, πολύ νωρίτερα δηλαδή πριν την ανακοίνωση του πρώτου ασθενή Covid στη χώρα, που σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν της Κίνας. «Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν πως ο κορωνοϊός ενδεχομένως να κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, νωρίτερα από ό, τι έχει ανακοινωθεί» σημειώνει η έρευνα χαρακτηριστικά. 
Θυμίζουμε πως οι πρώτες αναφορές για εμφάνιση πνευμονίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαδίδονταν στην Ουχάν της Κίνα, αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές διαπιστώνουν πως ασθενείς νόσησαν με την Covid-19 πολύ πριν την εμφάνιση του περιβόητου ασθενή μηδέν στη χώρα τους. Ασθενής στη Γαλλία φαίνεται πως ανέπτυξε συμπτώματα του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019, έναν μήνα δηλαδή πριν αναφερθεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα, το οποίο και σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν.

Ο κοροναϊός κυκλοφορούσε ήδη σε όλο τον κόσμο

Οι αποκαλύψεις ενισχύουν την πεποίθηση πως ο κοροναϊός κυκλοφορούσε σιωπηλά σε όλο τον κόσμο νωρίτερα από την ημερομηνία που υιοθετήθηκε για κάθε χώρα αρχικά. Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να ξεκινήσουν και πάλι συζητήσεις για την προέλευση της πανδημίας. Μια συζήτηση που σαφέστατα θα περιλαμβάνει και τις αποκαλύψεις του CNN για την απόκριση των κινεζικών αρχών στην Ουχάν, σύμφωνα με εσωτερική αναφορά των υγειονομικών που διέρρευσε τις τελευταίες ώρες.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την Ουχάν 

Στις 117 σελίδες που έστειλε πληροφοριοδότης που εργάζεται στο σύστημα υγείας της Κίνας, εμφανίζονται διαφοροποιημένα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά και τους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ουχάν, σε σύγκριση με εκείνα που ανακοινώνονταν επισήμως τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Παράλληλα, διαπιστώνεται ολιγωρία των αρχών και ιδιαίτερα αργή απόκριση, που έφτανε ως και τις 23 ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένας πολίτης είναι θετικός στον κοροναϊό ή όχι.

Και στα έγγραφα της Ουχάν πάντως φαίνεται πως κρούσματα κοροναnϊού είχαν διαπιστωθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 στην κινεζική πόλη, ενώ ο συνολικός αριθμός περιστατικών την περασμένη χρονιά φαίνεται πως είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώθηκε.

Πηγή: parapolitika.gr