«Τελικά έμαθε ένα μάθημα από αυτή την κρίση, ότι η λιτότητα δεν είναι η απάντηση σε κάθε οικονομικό πρόβλημα»

H Kάτι Μάρτον, η βιογράφος της τέως καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
, επιχειρεί να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εικόνα της σκληρής, «παγωμένης πολιτικού. Η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας άφησε το στίγμα της, καθώς για 16 χρόνια υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στην ευρωπαϊκή – και όχι μόνο – , πολιτική σκηνή.

Η επιλογή της εικόνας της και οι Έλληνες 

Η Μάρτον, παραχωρώντας συνέντευξη στο ertnews.gr η Μάρον μεταξύ άλλων σημειώνει πως η Μέρκελ ούσα επίμονη και θαρραλέα στην επαγγελματική της καριέρα, ανέπτυξε μεγαλώνοντας στην Ανατολική Γερμανία την ικανότητα να περνά απαρατήρητη ως άνθρωπος. Μάλιστα σημειώνει πως η ίδια ήταν αυτή που επέλεξε ως πολιτικός να περνά μία «βαρετή εικόνα» και όχι το ποια πραγματικά είναι ως άνθρωπος.

Σε σχέση με την ελληνική περίπτωση και την εμπλοκή της στα χρόνια της κρίσης, η Μάρον σημειώνει πως η Άνγκελα Μέρκελ αν και έσωσε την Ευρωζώνη από την οικονομική κατάρρευση, στο τέλος κατάλαβε πως η λιτότητα δεν είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα, μιας και οι Έλληνες υπέφεραν, κάτι που την έκανε να συνειδητοποιήσει πως υποτίμησε το ανθρώπινο κόστος.

«Τελικά έμαθε ένα μάθημα από αυτή την κρίση, ότι η λιτότητα δεν είναι η απάντηση σε κάθε οικονομικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως αυτό αποδείχτηκε με τη στάση της κατά την κρίση της πρόσφατης πανδημίας σε ότι αφορά την αποφασιστική διαπραγμάτευση για τις αποζημιώσεις των χωρών που είχαν πληγεί περισσότερο. «Το θέμα ήταν πια η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για αυτούς που υπέφεραν πιο πολύ και αυτό ήταν ένα μάθημα που έμαθε μέσα από την ελληνική κρίση. Περιγράφω στο βιβλίο πόσο σοκαρισμένη ήταν από την ψυχρή υποδοχή που της έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα εν μέσω της ελληνικής κρίσης. Ο ελληνικός λαός έκανε σε όλους μας μεγάλη χάρη κάνοντας την να συνειδητοποιήσει ότι ο ανθρώπινος πόνος κοστίζει επίσης», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: parapolitika.gr