«Η ελληνική πλευρά μετά το διάβημα προς την Τουρκία ξεκινά κύκλο ενημερώσεων προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως «η Αθήνα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση την πρόκληση της Τουρκίας» και πως «δεν θα κάνει πίσω στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά την οριοθέτηση ζωνών με άλλες χώρες όπως την Ιταλία, ανέφερε ότι «οι συζητήσεις με την συγκεκριμένη χώρα είναι αρκετά ώριμες».

Αναφορικά με τα χρήματα που θα δοθούν από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως «θα διατεθούν στον άξονα να αντιμετωπιστούν θέματα κοινωνικής συνοχής από τον κοροναϊό, και σε κλάδους, όπως ο τουρισμός που επλήγησαν από την πανδημία».

Την ίδια στιγμή εκτίμησε πως θα υπάρχει εποπτεία για το εάν τα χρήματα χρησιμοποιούνται στους στόχους που έχουν μπει

Εν κατακλείδι, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως «η ενίσχυση της απασχόλησης και το πλαίσιο προστασίας των θέσεων εργασίας ήταν ελληνική πατέντα που υιοθέτησαν και άλλες χώρες».

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήρθε μετά την σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία χαρακτήριζε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και εντός των συντεταγμένων που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ, τις περιοχές για τις οποίες η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αιτήσεις για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας στις 30 Μαΐου.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στη χθεσινή δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια δήλωσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτό τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα».

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαμί Ακσόι, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, «οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις της Τουρκίας πραγματοποιούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα της».