Τι αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός για τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας – Η διαφωνία του για την προσφυγή στη Χάγη και το αίνιγμα για την ψηφοφορία στη Βουλή για τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Σοβαρές ενστάσεις για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή, μία μόλις ημέρα πριν την επίσημη έναρξή τους, επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο είχε διατυπώσει σε παλιότερη συνέντευξή του, ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».

Αναφερόμενος στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστηρίζει ότι ακυρώνεται κάθε συζήτηση για κυρώσεις. «Η έναρξη όμως των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, Γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας» αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τουρκικές διεκδικήσεις στη δυτική Θράκη. «Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης» επισημαίνει ενώ αναφέρεται επίσης και στις τουρκικές αμφισβητήσεις. «Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη). Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο. Πραγματοποιεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο» επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και καταλήγει: «Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα” που θέτει Τουρκία! Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX. Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες γραμμές είναι κατακόκκινες γραμμές…».

Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς, όπως υποστηρίζει, θα πρόκειται για μία προσφυγή όχι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο η Τουρκία δεν αποδέχεται. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό αυτό ισοδυναμεί με παραίτηση της Ελλάδας από όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, από τη στιγμή που θα κατατεθεί συνυποσχετικό μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στην Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχτούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκιο, αλλά όπως θέλει η

Τουρκία» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και συνεχίζει. «Δυστυχώς αυτό μας ζητάνε… Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό, να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα… του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνο εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα!».

Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται ανοιχτά εναντίον του «δόγματος του κατευνασμού» απέναντι στην Τουρκία, προτείνοντας ενεργοποίηση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, κάτι που, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, θα ενισχύσει την «αποτροπή» της Ελλάδας. Παράλληλα προτείνει την αξιοποίηση των τριγωνικών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενώ τάσσεται υπέρ της τμηματικής επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, σημειώνοντας αφενός ότι αφού επιλέχθηκε αυτή η στρατηγική, πρέπει να προχωρήσει και αφετέρου ότι δεν αρκεί μόνο αυτή.

Σαμαράς για μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας: Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, τα οποία πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή ενώ εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Πρώτον, δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και την Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών ορέξεις…» αναφέρει και συμπληρώνει «Δεύτερον, η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, ενισχύθηκε» σημειώνει. «Επομένως ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μία αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζει και τον σκεπτικισμό του για τη στάση της Γερμανίας όπως και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Για τη μεν Γερμανία αναφέρει ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου» ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί δύο κράτη μέλη της –Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από την Τουρκία. Χαρακτηρίζει δε ως «αδιανόητο» το γεγονός ότι Γερμανία και Ισπανία εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.