Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, έφτασε λίγο μετά τις 8:45 το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

5814112

Κοινές δηλώσεις στον Τύπο Δένδια – Μπλίνκεν

Στη συνέχεια, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν, αντίστοιχα, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

5814119__1_
5814121

Το πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ.

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠ.ΕΞ. είναι συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne». Αργότερα, ο κ. Μπλίνκεν προγραμματίζεται να ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά από τη Λίνα Μενδώνη, ενώ αναμένεται να έχει και συνάντηση με στελέχη της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν προ ημερών στην Τουρκία.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.