Με βασικό σκοπό να σώσουν τα Χριστούγεννα κινούνται οι ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι ετοιμάζονται, για δεύτερη φορά φέτος, να χαλαρώσουν τα lockdowns.

Οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα, με την επιβράδυνση των νέων λοιμώξεων να καταγράφονται στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθούν οι Financial Times.

Μπορεί αυτά να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης χαλάρωση των περιορισμών.

Βρετανία, Γαλλία και Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών στις οποίες πρόκειται να λήξουν τα lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά.

The Telegraph: Η καραντίνα θα αρθεί για τα Χριστούγεννα στη Βρετανία

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα , Δευτέρα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα, ώστε οι οικογένειες να μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στην λίστα “των κόκκινων περιοχών” υψηλού κινδύνου για να επισκεφθούν συγγενείς.

Οι περιορισμοί θα μειωθούν από 14 ημέρες σε πέντε εάν οι ταξιδιώτες βγουν αρνητικοί στο τεστ για τον κορονοϊό πέντε ημέρες μετά την επιστροφή τους στη χώρα.

Οι κανονισμοί θα αλλάξουν για να θεσπιστεί το νέο πενθήμερο καθεστώς στις 15 ή 16 Δεκεμβρίου, με τους πολίτες να απαλλάσσονται από την καραντίνα μόλις αρχίσουν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των δικών τους τεστ, σύμφωνα με την Telegraph

Γαλλία: Αρση του lockdown σε τρία στάδια

Αυτή τη φορά, το Παρίσι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο τριών σταδίων προκειμένου να αρθεί σταδιακά το lockdown.

Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν την 1η Δεκεμβρίου με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, πιθανώς και τα ταξίδια, θα «χαλαρώσουν» λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Νέα «χαλάρωση» μέτρων τον Ιανουάριο, ανάλογα με την πορεία των αριθμών.
«Η χαλάρωση (του lockdown) θα γίνει σε τρία βήματα βάσει της υγειονομικής κατάστασης και των κινδύνων σε σχέση με ορισμένες επιχειρήσεις: ένα πρώτο βήμα γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, μετά πριν από τις αργίες στο τέλος του έτους και στη συνέχεια από τον Ιανουάριο του 2021», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ στην Le Journal Du Dimanche.

Ιταλία: Σκέψεις να ανοίξουν τα καταστήματα 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σκέφτεται να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων περίπου 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων σε οικογενειακές συγκεντρώσεις με την υφυπουργό Υγείας, Σάντρα Τζάμπα να κάνει λόγο συναντήσεις με «συγγενείς πρώτο βαθμού».«Αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει όλοι να κάνουμε την προσπάθεια να είμαστε όσο το δυνατόν λιγότεροι», είπε στην τηλεόραση το σαββατοκύριακο.

Διαφορετική εικόνα στη Γερμανία -Πάει για παράταση του lockdown
Την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για σταδιακή και προσεκτική άρση του lockdown, η Γερμανία ενδέχεται να παρατείνει τους περιορισμούς, καθώς οι αριθμοί παραμένουν υψηλά.

Ο Μάρκος Σόντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες. «Για να έχουμε ωραία Χριστούγεννα, πρέπει να επεκτείνουμε το lockdown και να το σφίξουμε», είπε, τονίζοντας ότι παρόλο που τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων μολύνσεων, οι ΜΕΘ γεμίζουν και ο αριθμός των θανάτων από το Covid-19 ανέβαινε.

Πηγή: parapolitika.gr