Άνοιξαν σήμερα στην Κύπρο τα δημοτικά και τα γυμνάσια, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ από τις 11 Μαΐου έχουν επιστρέψει στις τάξεις η Γ’ τάξη Λυκείου και το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον νέο κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός μαθητών που φοιτούν στα Γυμνάσια είναι 22.886, ως εκ τούτου αυτοί που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 11.443.

Θα επαναλειτουργήσουν 71 σχολεία, και αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα 3.075 εκπαιδευτικοί Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Αντίθετα, ο συνολικός αριθμός μαθητών που φοιτούν στα Δημοτικά είναι 52.768, ως εκ τούτου, οι μαθητές που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 26.384. Επίσης, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα 4.494 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο.

Σήμερα θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε και στην Γ’ Λυκείου, ενώ αύριο θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως ειδοποιήθηκαν από τα σχολεία τους.

Κατά τις δυο αυτές πρώτες μέρες προσέλευσης των μαθητών θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο (κανόνες απόστασης, συχνή χρήση αντισηπτικού, μη χρήση αντικειμένων που ανήκουν σε άλλους, εξηγήσεις για τον νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου και διεξαγωγής των μαθημάτων, οδηγίες συμπεριφοράς στους εξωτερικούς χώρους, οδηγίες για την άφιξη και αποχώρηση από το σχολείο, κ.λπ), το οποίο θα ισχύει για τη φοίτηση μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από τη Δευτέρα 25η Μαΐου θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μία εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, δηλαδή, η πρώτη ομάδα, την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη ομάδα κ.ο.κ., τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, λαμβανομένων υπόψη των ηλικιών και των δυσκολιών που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών της Προδημοτικής και των Νηπιαγωγείων, ενώ η Α’ και Β’ τάξη Λυκείου και το Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών Σχολών μπορούν να συνεχίσουν ομαλά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του είχε πει ότι θα αξιοποιηθεί όσος χρόνος είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί όσο το δυνατό περισσότερο από τη διδασκαλία που χάθηκε.

Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σε περίπτωση που μαθητής παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να παραμείνει κατ’ οίκον και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τηλεφωνικώς το σχολείο και να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό γιατρό ή τον παιδίατρο τους.

Παρομοίως, εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει να μην προσέρχεται στο σχολείο, να παραμένει κατ’οίκον και να επικοινωνεί με τον προσωπικό γιατρό του.

Σε περίπτωση που μαθητής εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο θα οδηγείται σε ειδική αίθουσα που θα προβλέπεται για απομόνωση και θα ειδοποιούνται οι οικείοι του για να έρθουν να τον παραλάβουν.

Σχετικές οδηγίες αναφορικά με τις προβλεπόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα (λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός κ.ά.) κατά τη διάρκεια της παρουσίας στη σχολική μονάδα ή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα στο σχολείο, υπάρχουν στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Κατά τα διαλείμματα, υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προβαίνουν σε συνεχή επιτήρηση για διασφάλιση της ενδεικνυόμενης απόστασης ασφαλείας ανάμεσα στους μαθητές και για έλεγχο τήρησης των κανόνων υγιεινής στις τουαλέτες.

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδρομών, επισκέψεων, εκκλησιασμών και γενικά οποιασδήποτε δραστηριότητας ενέχει μετακίνηση των μαθητών από τον σχολικό χώρο.

Τελετές αποφοίτησης δεν θα διεξαχθούν.

Πηγή: parapolitika.gr