Την αγωνία της κυβέρνησης για τον αντι-COVID εµβολιασµό του πληθυσµού προσπαθούν να ερµηνεύσουν τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίµου είναι να αντιµετωπιστεί όσο είναι δυνατόν ταχύτερα και καλύτερα το θέµα της πανδηµίας «ώστε στη συνέχεια να στηθούν κάλπες». Οπως λένε µάλιστα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εάν η ανταπόκριση των Ελλήνων στο εµβόλιο είναι µαζική και τα αποτελέσµατα θεαµατικά, τότε κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει ότι νωρίς το φθινόπωρο του 2021 θα δροµολογηθούν πρόωρες εκλογές, µε µοναδικό διακύβευµα τη διαχείριση της οικονοµικής κρίσης, που, όπως σχολιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, «θα είναι σφοδρή».

Στην Κουµουνδούρου τα στελέχη που µελετούν τις δηµοσκοπήσεις εκτιµούν πως, παρά το γεγονός ότι η διαφορά ανάµεσα στο κυβερνών κόµµα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια -και µάλιστα σε µεγάλα νούµερα-, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά µπορούν µε την πάροδο του χρόνου να αποβούν «µοιραία» για την κυβέρνηση, καθώς «δείχνουν τον προβληµατισµό των πολιτών για τη διαχείριση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας, αλλά και την ανασφάλεια που υπάρχει στους επαγγελµατίες για την επόµενη ηµέρα».

«Η κυβέρνηση αποκλείεται να φτάσει µέχρι το 2023 για να κάνει εκλογές», προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, επισηµαίνοντας ότι «αυτά που θα ακολουθήσουν στην οικονοµία και στην κοινωνία θα είναι πολύ δύσκολα και η κυβέρνηση µοιραία θα βρεθεί µπροστά σε επώδυνα αδιέξοδα. Ετσι, θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίµου θα πατήσει επάνω στο καλό κλίµα που θα επικρατεί στην κοινωνία λόγω του εµβολίου -θα έχει αποκατασταθεί εν µέρει και η οµαλότητα στη χώρα-, ενώ θα έχει εκλείψει ο φόβος του θανάτου.
«Την επιστροφή στην κανονικότητα δείχνουν όλα ότι θα επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειµένου να συγκρατήσει τις όποιες απώλειες θα είχε από την κακή διαχείριση του δεύτερου κύµατος της πανδηµίας, αλλά και από την ύφεση και την ανεργία», λένε συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληµατισµό τους γι΄ αυτό το ενδεχόµενο, καθώς τα ποσοστά του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ερµηνεύουν µάλιστα την κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, να δηµοσιοποιήσει στις 30 Νοεµβρίου στη «∆ιαύγεια» την απόφαση της κυβέρνησης για τη διενέργεια διαφηµιστικής καµπάνιας ύψους 3 εκατοµµυρίων ευρώ, προκειµένου οι απόδηµοι να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωµά τους, όπως προβλέπεται από τον νέο νόµο, ως µια σαφέστατη κίνηση του Μεγάρου Μαξίµου προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών.

Σύµφωνα µε την απόφαση αυτή, «το πρόγραµµα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Εσωτερικών αφορά στον επικοινωνιακό σχεδιασµό-παραγωγή επικοινωνιακού και έντυπου υλικού της εκστρατείας ενηµέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώµατος πλησίον του τόπου κατοικίας και στις δράσεις και υπηρεσίες της καµπάνιας ενηµέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώµατος πλησίον του τόπου κατοικίας, για το υπόλοιπο του έτους 2020, συνολικού ποσού ύψους τριών εκατοµµυρίων ευρώ». Οπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι µε την ψήφιση του νέου νόµου τελικά θα ψηφίσουν λιγότεροι οµογενείς. Και αυτό γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία που ζητούνται είναι πολλά και η διαδικασία χρονοβόρα. Με δεδοµένο µάλιστα ότι το ελληνικό ∆ηµόσιο υπολειτουργεί εξαιτίας του κορονοϊού, οι οµογενείς ψηφοφόροι προφανώς και δεν θα µπορέσουν να συλλέξουν τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται στον χρόνο που πρέπει. Στην Κουµουνδούρου µελετούν και όλα τα σενάρια που θα είχε µια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προφανώς να είναι πρώτο το κόµµα της Αριστεράς -αρκετά δύσκολο- και το δεύτερο καλό σενάριο η διαφορά ανάµεσα στη Ν.∆. και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι µικρότερη των 8 µονάδων που είχαν τα δύο κόµµατα στις εκλογές του 2019. Με τη λογική λοιπόν ότι όλα είναι δυνατά, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν σταµατά να ζητά από τα στελέχη του να παίρνουν πρωτοβουλίες και να έρχονται συχνά σε επαφή µε τους πολίτες, προκειµένου να ακούνε και να συζητάνε τα προβλήµατά τους.

∆εν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος όλο το τελευταίο διάστηµα γυρίζει την Ελλάδα, επισκεπτόµενος τα νοσοκοµεία που έχουν πρόβληµα εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ συναντάται και µε τους εκπροσώπους των τοπικών παραγωγικών φορέων, συζητώντας τα οικονοµικά προβλήµατα που έχουν προκύψει σε όλους τους κλάδους λόγω της πανδηµίας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου