Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής καθώς τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Χάρης Καστανίδης, δέχθηκαν από αρκετούς βουλευτές σφοδρή κριτική για τη στάση τους, και ειδικά από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά
.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η πρόεδρος του κινήματος, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε στη δευτερολογία της πως δεν τίθεται ζήτημα διαγραφών, το οποίο και χαρακτήρισε ως «αστειότητες» καθιστώντας σαφές ότι υπερασπίζεται όλη τη πορεία της παράταξης, και αυτή θα δικαιωθεί ιστορικά μόνο όταν ανακάμψει.

«Η στρατηγική μας είναι μία: Αυτόνομη παράταξη με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Τελεία και παύλα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την αντιπολιτευτική μας δουλειά. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση στη Δεξιά. Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία σημαίνει ότι διαφωνεί πολιτικά και θέτει τον εαυτό του εκτός του κόμματος. Έπρεπε να παρουσιαστούμε ουρά του απαξιωμένου και γονατισμένου Τσίπρα; Με το παρακράτος, το μαγαζί και το παραδικαστικό;» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με αυστηρή κριτική στον κ. Παπανδρέου και τον κ. Καστανίδη και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανέφερε: «Δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό. Την αυτόνομη πορεία να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν μπορεί όταν το κόμμα πάει να πάρει τα πάνω του, η αυτόνομη πορεία να υπονομεύεται από μέσα. Το «ως εδώ και μην παρέκει» που λέει ο Χάρης, το λέω κι εγώ».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε αυτοκριτική για τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη το 2008. «Έτσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό. ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη», είπε. Απαντώντας στις εναντίον του βολές, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών των πράξεών του – τόνισε ωστόσο, πως στις αποφάσεις για τη στάση του κόμματος δεν ρωτήθηκε. «Η ΝΔ δεν έκανε διαβούλευση για το νομοσχέδιο και εμείς πρέπει να συζητάμε περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος» παρατήρησε. «Είμαστε πιο προοδευτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, χαρακτηρίζοντάς τον «παλαιοκομματικό, παλαιοκομμουνιστικό, άκρως συντηρητικό, βαθιά αναχρονιστικό πολιτικό οργανισμό».

Ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ταύτισης με τη Δεξιά – μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά: «Ως εδώ! Δεν υπάρχει καμία ταύτιση με την Δεξιά». Κατά των διαγραφών εκφράστηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Χαρά Κεφαλίδου η οποία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Επέκρινε τον κ. Καστανίδη για τη στάση του, επισημαίνοντας ότι ανάλογη στάση τήρησε, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη Παιδεία όπου κι οι δύο διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικά σημεία με τις παρεμβάσεις τους.

Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης αντέστρεψε την κριτική λέγοντας ότι ίσως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, γιατί χτυπά τα κόμματα μέχρι και στην συνταγματική τους λειτουργία. Παρεμβαίνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι «η συνεδρίαση δεν είναι δικαστήριο» και πως ο ίδιος, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και οι κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης «δεν μπορεί να κάνουν λάθος»