Ποια είναι τα πέντε εξοπλιστικά προγράμματα

Αναβλήθηκε, λόγω εκτάκτου κωλύματος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη, η προγραμματισμένη για σήμερα, στις 16:00, ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, σχετικώς με ενεργοποιήσεις πέντε εξοπλιστικών προγραμμάτων αρμοδιότητος ΓΕΣ και ΓΕΑ, καθώς και την κατακύρωση ενός διαγωνισμού για πρόγραμμα επ’ ωφελεία του ΓΕΝ.

Τα προαναφερθέντα προγράμματα 

1. Το πρώτο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αρμοδιότητος ΓΕΣ, αφορά στην κατασκευή αεροσήραγγος, σε χώρο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής Ελευθέρας Πτώσεως για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών.

2. Το δεύτερο, επίσης αρμοδιότητος ΓΕΣ, αφορά την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού AH-64A+ Apache, μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

3. Το τρίτο πρόγραμμα αφορά το ΓΕΑ και την αναβάθμιση 38 συνολικώς αεροσκαφών F-16C/D Block-50 σε επίπεδο Block-52+. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση Viper. Μετά την αναβάθμιση αυτή, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η ΠΑ.

4. Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη Διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α Texan, μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της ΠΑ.

5. Επιπροσθέτως, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των 4 φρεγατών του Στόλου τύπου ΜΕΚΟ-200HN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει επισημανθεί, στις 28 Ιουλίου 2021, από τον ΥΕΘΑ στην τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, «…η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επαναφορά και περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με κύριο κριτήριο την προτεραιοποίηση συστημάτων που έχουν την μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια, αλλά και τις διαθέσιμες πιστώσεις, «Προγραμματίζουμε – Σχεδιάζουμε – Υλοποιούμε» τις απαιτούμενες δράσεις για τη θωράκιση της Εθνικής Άμυνας και της Ασφάλειας της Χώρας».