Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης (Shanghai International Film Festival), που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν όπως είχε προγραμματιστεί τη διοργάνωση του 23ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί στις 13-23 Ιουνίου.

Αν και δεν αναφέρθηκε ακύρωση του Φεστιβάλ, δεν ανακοινώθηκαν νέες ημερομηνίες.

«Παρά τον αντίκτυπο της επιδημίας της πανδημίας του COVID-19, οι προετοιμασίες για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης προχωρούσαν χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη και τη βαθιά δέσμευση ολόκληρης της κινηματογραφικής κοινότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για αυτό που κάνατε για εμάς και ζητάμε συγγνώμη για τυχόν ταλαιπωρία που προκαλείται από την αναβολή» αναφέρουν σε δήλωσή τους.

Δεν είναι το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ασία που αναβάλλεται λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας του ιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου, της πρωτεύουσας της Κίνας, ακυρώθηκε και αντικαταστάθηκε από μία μικρή διοργάνωση online.

Η Σαγκάη, μία από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας επλήγη σχετικά λιγότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας από την πανδημία. Παρ’όλο που είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, στη Σαγκάη καταγράφηκαν μόνο 666 κρούσματα ιού και επτά θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ.

Η απόφαση αναβολής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου πιθανότατα οφείλεται σε δύο λόγους, σύμφωνα με το Variety. Πρώτον, ενώ η Κίνα επανεκκινεί την οικονομία της, οι αρχές είναι πολύ προσεκτικές για την αποτροπή εμφάνισης δεύτερου ή τρίτου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας. Αυτό συνέβη στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19, οι αρχές της οποίας είναι αντιμέτωπες αυτόν τον μήνα από νέες μολύνσεις. Ως απάντηση δόθηκε εντολή να υποβληθούν σε τεστ τα 11 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα εισαγόμενα κρούσματα, η Κίνα έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό κλειστά τα σύνορά της. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία άρσης των διασυνοριακών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ο άλλος παράγοντας είναι πιθανό να είναι μια άλλη αβεβαιότητα, που αφορά το πότε θα λειτουργήσει ξανά η κινηματογραφική βιομηχανία. Οι κεντρικές αρχές δήλωσαν ότι οι κινηματογράφοι ενδέχεται να ανοίξουν ξανά, αλλά τόνισαν ότι πρόκειται για αποφάσεις που θα λάβουν οι περιφερειακές αρχές.

Πηγή: parapolitika.gr