«Σε περίπτωση που η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στο Politico, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου είναι παράνομες και υπερβαίνουν τα όρια καθώς παραβιάζουν την ΑΟΖ του νησιού, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά τόνισε πως σε περίπτωση επανεκλογής του Μουσταφά Ακιντζί στις προσεχείς εκλογές του Οκτωβρίου, αυτές «σίγουρα μπορούν να συνεχιστούν».

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση», ενώ κατηγόρησε την Τουρκία πως συνεχώς δημιουργεί προβλήματα και «πονοκεφάλους» σε βάρος των γειτονικών της κρατών, όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με το Politico, πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν για το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού ύψους 750 δισ. ευρώ, τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές», σημειώνοντας πως «οι περισσότερες χώρες συμφωνούν», ενώ ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην διαχείριση της πανδημίας από την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα μέσω ευρείας διεξαγωγής κλινικών ελέγχων, γεγονός που θα επιτρέψει να προωθηθεί η χώρα ως ένας ελκυστικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως νοσοκομείο 100 κλινών θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ξένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί, ενώ 500 θέσεις σε ξενοδοχεία θα προορίζονται για ασθενείς και μέλη οικογενειών, ενώ οι αρχές θα συνεχίσουν τους εντατικούς ελέγχους στους επισκέπτες του νησιού, καλύπτοντας τα έξοδα όσων βρεθούν θετικοί στον ιό ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Πηγή: parapolitika.gr