Για «απαράδεκτη» προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με την εξαγγελία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι.

«Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο, είναι απαράδεκτο και είναι μια προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει υπόψιν του «τι ακριβώς είτε εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε είπε ο κ. Ερντογάν» και τόνισε ότι θα απαντήσει όταν λάβει γνώσιν.

Για τη λύση δύο κρατών

Ερωτηθείς για την αξίωση λύσης στη βάση δύο κρατών που Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτουν για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα ήτο ευκολότερο και για μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

«Συνεπώς δεν είναι ποιος θέτει τι ως προαπαιτούμενο δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι επιτέλους είναι τί είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τα 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Για την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η 20η Ιουλίου «είναι μέρα μνήμης για τα όσα συνέβησαν προ και τα όσα συνέβησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι ημέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, ημέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους είτε αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και την συνταγματική τάξη είτε για την εδαφική ακεραιότητα και ελευθερία της πατρίδας τους καθώς και μέρα τιμής για όλους όσοι αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους όμως αγωνιζόμενοι επέζησαν».

Σημείωσε ότι «την ίδια ώρα είναι και μέρα προβληματισμού στο πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας».

«Για αυτό και η έκκληση είναι ότι ο τρόπος και η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα όπλα που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: parapolitika.gr