Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα επειδή φέρεται να παραβίασε τα μέτρα καραντίνας, υποστήριξε σήμερα ότι ενήργησε «νόμιμα και λογικά».

«Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, δίνοντας εξηγήσεις για αυτήν την υπόθεση που έχει ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν το σωστό. Νομίζω ότι (…) ενήργησα λογικά», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι δεν προσφέρθηκε να υποβάλει την παραίτησή του και δεν είχε ρωτήσει τον Τζόνσον όταν έλαβε την απόφαση να ταξιδέψει.

«Δεν μετανιώνω για αυτό που έκανα. Οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να διαφωνήσουν με αυτό που σκέφτηκα να κάνω υπό εκείνες τις συνθήκες. Αλλά νομίζω ότι αυτό που έκανα ήταν στην πραγματικότητα λογικό υπό τις συνθήκες αυτές», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες που είχαν τεθεί κάλυπταν έκτακτες περιστάσεις, όταν για παράδειγμα το θέμα αφορούσε τη φροντίδα μικρών παιδιών.

Πρόσθεσε, δε, ότι οδήγησε για πάνω από 400 χιλιόμετρα, μέχρι την απομονωμένη αγροικία που βρίσκεται στο αγρόκτημα του πατέρα του στο Ντέραμ, επειδή δεν είχε κάποια εναλλακτική λύση για το ποιος θα φρόντιζε τον γιο του στην περίπτωση που αρρώσταιναν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είχε κάνει κάποια έρευνα για τη φροντίδα που θα μπορούσε να λάβει το παιδί του στο Λονδίνο και δεν θεωρούσε «λογικό» να ζητήσει από φίλους του να το προσέχουν. Νωρίτερα, διαβάζοντας την ανακοίνωσή του, είπε ότι κατά την περίοδο που η οικογένειά του βρισκόταν στο Ντέραμ, δεν επισκέφθηκαν καθόλου το σπίτι των γονιών του. «Ενώ βρισκόμασταν στην αγροικία, ασθένησα βαριά, ο γιος μου αρρώστησε και έπρεπε να πάμε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Εκ των υστέρων, πρόσθεσε, θα ήταν προτιμότερο να είχε εξηγήσει νωρίτερα όλα όσα συνέβησαν τότε. «Έκανα λάθη στη διαχείριση (της πανδημίας) ήδη από τον Ιανουάριο… Δεν νομίζω ότι αυτό που έκανα εκείνες τις 14 ημέρες (σ.σ. στα τέλη Μαρτίου με μέσα Απριλίου) ήταν λάθος. Ασφαλώς έχω κάνει πολλά άλλα λάθη, κάνω λάθη καθημερινά», είπε.

Ορισμένοι βουλευτές, επίσκοποι, επιστήμονες, γιατροί και αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι η περιφρόνηση εκ μέρους του Κάμινγκς για τους κανόνες που ίσχυαν για όλους τους άλλους πολίτες υπονόμευσαν τις προσπάθειες ελέγχου της πανδημίας.

Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα, κατόπιν προτροπής του πρωθυπουργού, ο Κάμινγκς μπορεί να δεχτεί και νέες πιέσεις να παραιτηθεί και μια ενδεχόμενη αποχώρησή του θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον Τζόνσον.
Νέες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον

Τη λύπη του για την «σύγχυση, τον θυμό και τον πόνο» που ένιωσαν οι πολίτες από τις ενέργειες του στενού του συμβούλου, Ντόμινικ Κάμινγκς, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, λίγη ώρα αργότερα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης της κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κοροναϊού, ο Μπόρις Τζόνσον, δέχτηκε επανειλημμένα ερωτήσεις για όσα ισχυρίστηκε σε σημερινή του συνέντευξη ο στενός του συνεργάτης σχετικά με το ταξίδι του στο Ντάρεμ – στο αγρόκτημα του πατέρα του – με τον γιό του και τη σύζυγό του, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα θέματα υγείας που αντιμετώπιζε τότε η οικογένειά τους, καθώς τόσο η σύζυγός του όσο – αργότερα και ο ίδιος – είχαν παρουσιάσει συμπτώματα κοροναϊού και ήθελαν να φροντίσουν ότι ο γιός τους θα λάμβανε την κατάλληλη φροντίδα, σε περίπτωση που ασθενούσαν και οι δύο γονείς.

«Αυτή είναι μία χώρα που περνά τις πιο μεγάλες δυσκολίες και υποφέρει τις τελευταίες δέκα εβδομάδες. Και για αυτό ήθελα πραγματικά οι πολίτες να καταλάβουν ακριβώς τι συνέβη» είπε ο Τζόνσον.

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τους ισχυρισμούς του Κάμινγκς ότι έπρεπε να διανύσει μία μεγάλη απόσταση από το αγρόκτημα του πατέρα του προς μία όμορφη εξοχική τοποθεσία για να κάνει εξετάσεις στην όρασή του, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ασθένεια του κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση, κάτι που και ο ίδιος έχει διαπιστώσει από την δική του ασθένεια.

Σε ότι αφορά τις πιέσεις που δέχεται για την παραίτηση του Κάμινγκς, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι κατανοεί γιατί οι πολίτες μπορεί να θέλουν να βλέπουν παραιτήσεις, αλλά «νομίζω ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν μόνοι τους για όσα είχε να πει ο κ.Κάμινγκς».

Σε ερώτηση εάν δίνει την «άνευ όρων στήριξή του» στον Κάμινγκς, απάντησε «όχι», ωστόσο δεν πιστεύει πως οποιοσδήποτε στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει κάνει κάτι που να υπονομεύει το επίσημο μήνυμα της κυβέρνησης.

Πηγή: parapolitika.gr