Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκάλεσαν χαμόγελα στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου

Την πραγματική έναρξη της σεζόν περιμένει ο κλάδος του Τουρισμού
, με τους ανθρώπους του κλάδου να αγωνιούν για τον αν οι επόμενοι μήνες θα βγάλουν τα σπασμένα της πανδημίας.

Αισιοδοξία στους νησιώτες προκάλεσε η προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με κατοίκους και επιχειρηματίες κατά την περιοδεία του στη Χώρα της Αστυπάλαιας.

Άλλο ένα ισχυρό όπλο που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρηματίες του Τουρισμού είναι το γενναίο πακέτο στήριξης που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη με εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενίσχυση του τουριστικού κλάδου, ύψους 420 εκατ. και παροχή κεφαλαίου κίνησης μέχρι 400.000 ευρώ στις τουριστικές επιχειρήσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα ενίσχυσης θα απευθύνεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, αλλά και σε πρακτορεία και σε τουριστικά λεωφορεία. «Μιλάμε πρωτίστως για μια στήριξη η οποία κατευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Έως και 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ

Η ενίσχυση από το Πρόγραμμα θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο και αφορά Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

«Πρόκειται για μια ακόμα έμπρακτη αναγνώριση και στήριξη ενός κλάδου ο οποίος χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και ο οποίος πρέπει πια να κάνει γρήγορα τα βήματά του προς την κανονικότητα αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αντίστοιχο πρόβλημα, τονίζω, είχαμε και στην εστίαση γι’ αυτό και καταφέραμε και εξασφαλίσαμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε τον κλάδο του τουρισμού. Και πιστεύω ότι σε συνεργασία με την Πολιτεία, η ελληνική επιχειρηματικότητα -όπως εκφράζεται δια του ΣΕΤΕ, στον ευρύτερο κλάδου του τουρισμού- θα κάνει και αυτή αυτό το οποίο πρέπει, προκειμένου να έχουμε ένα επιτυχημένο και ασφαλές καλοκαίρι», σημείωσε ο πρωθυπουργός.