Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Τα βέλη του προς την Τουρκία που μετέτρεψε σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, έστρεψε ο Νίκος Δένδιας, στο χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο Διεθνές Εργαστήριο με θέμα «Οι Άραβες και η Αραβία στις Βυζαντινές πηγές: Άνθρωποι, Τόποι, Νοοτροπίες».

Όπως ανέφερε, «για αιώνες, πολιτισμοί και θρησκείες που άνθησαν στη λεκάνη της Μεσογείου, συνυπήρχαν και βρήκαν πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Ωστόσο, στις μέρες μας, εξτρεμιστικές ιδέες απειλούν να αναβιώσουν ξεχασμένες εδώ και καιρό εχθρότητες και εντάσεις. Αυτό συμβαίνει με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμιά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας. Αυτά τα δύο μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δυστυχώς χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς».

Πρόσθεσε δε ότι «Η ελπίδα μας είναι να χτίσουμε, ή μάλλον να αποκαταστήσουμε, μια γέφυρα ειρηνικής συνύπαρξης που θα βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Μιλώντας για τους δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού κόσμου, ο κ. Δένδιας, τόνισε πως σήμερα η Ελλάδα συνεργάζεται ενεργά με αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αιώνιο χρέος που οφείλουμε όλοι στους Άραβες μελετητές, οι οποίοι διέσωσαν τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων λογίων. Αυτές οι επαφές και ανταλλαγές δημιούργησαν στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του αραβικού πολιτισμού».