Διάγγελμα προς στον τουρικό λαό θα απευθύνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ
, το οποίο άνοιξε το δρόμο για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ της 24ης Νοεμβρίου 1934.

Την ίδια στιγμή σάλο έχει προκαλέσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση για την μετατροπή του ναού σε τζαμί.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το διάγγελμα αναμένεται στις 20:53.

Σύμφωνα με το 10ο Επιμελητήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 1934 σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο ακυρώνεται και ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της σε τέμενος.

Την εν λόγω απόφαση είχαν «δείξει» όλο το προηγούμενο διάστημα οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες οι οποίες προδίκαζαν την απόφαση του δικαστηρίου. Την ώρα μάλιστα που όλοι περίμεναν την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «πιστεύω ότι είναι νομική ανάγκη να ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία για λατρεία»
Το απόγευμα της Πέμπτης πάντως υπήρξε επίσημη αντίδραση και την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και

Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. Η UNESCO τόνισε στο διεθνές πρακτορείο Reuters ότι η Αγία Σοφία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το κράτος όπου βρίσκεται έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις.

Πηγή: parapolitika.gr