Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η σύσκεψη σημειώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων.

Αυξημένη ετοιμότητα από πλευράς των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σειρά άλλων μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκαν, κατά τη διάρκειά της σημερινής συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στο Επιτελείο.

Μία σύσκεψη που από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διευκρινιζόταν ότι: «Σημειώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων…» , και έτσι μπορεί να είναι, το γεγονός ότι έγινε την επομένη των απίστευτα προκλητικών δηλώσεων τόσο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, όσο και του υπουργού Άμυνας της γείτονος Χ.Ακάρ, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «έκτακτη με αφορμή τις δηλώσεις».

Η σχετική ενημέρωση του υπουργός έχει ως εξής: «Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι η συνάντηση της Στρατιωτικής Ηγεσίας που συγκλήθηκε υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ σημειώθηκε στο πλαίσιο των τακτικών ενημερώσεων που πραγματοποιούνται σχετικώς με την κατάσταση στα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα».

Αυτά ως προς τα επικοινωνιακά, που είναι ήσσονος σημασία σε σχέση με τα αμιγώς επιχειρησιακά.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκαν τα εξής:
Λήψη προληπτικών μέτρων.
Επαύξηση της επιτηρήσεως των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας.
υξημένη ετοιμότητα όλων των μονάδων στα νησιά και στον Έβρο.
Αναφορά από μονάδες της παραμεθορίου οποιασδήποτε ενδείξεως αφορά αύξηση των παρανόμων μεταναστών προς τη χώρα μας από την Τουρκία.

Όλα τα ανωτέρω σε άμεσο συντονισμό με τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που δεν μετείχαν μεν στη σύσκεψη αλλά ενημερώθηκαν πάραυτα για τις αποφάσεις της. Όπως έλεγε στην ιστοσελίδα μας υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, «όλα τα μέτρα αυτά είναι καθαρώς προληπτικού χαρακτήρος, δεν έχουν παρατηρηθεί αυξημένες ροές από τη γείτονα, αλλά επειδή πρόκειται για το συγκεκριμένο γείτονα, γι’αυτό το λόγο είναι καλύτερο να είμαστε εμείς προετοιμασμένοι».