Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή 76η επέτειο της απελευθέρωσης από συμμαχικά στρατεύματα

Την αγορά από την Αυστριακή Δημοκρατία της έκτασης όπου βρισκόταν το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούζεν στην Άνω Αυστρία ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «η Αυστρία θέτει ένα ορατό σύμβολο μνήμης», και δίνοντας ένα τέλος στο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη έκταση να αγοραστεί από την Πολωνία, η οποία είχε εκδηλώσει στο παρελθόν τη σχετική πρόθεσή της.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή 76η επέτειο της απελευθέρωσης από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαϊου 1945, του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία, στο οποίο πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, και όπου θανατώθηκαν οι 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.

Έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να αποτρέψει την αγορά -από την Πολωνία- της έκτασης όπου βρισκόταν το γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούζεν και να προχωρήσει στην αναβάθμιση αυτού του τόπου μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του ναζισμού από πολλές χώρες, είχαν απευθύνει διάφορες αυστριακές οργανώσεις τον Δεκέμβριο του 2019.

Και αυτό, καθώς στις αρχές εκείνου του μήνα, κατά την κοινή επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να αγοράσει την έκταση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκούζεν της Αυστρίας, στο οποίο πολλά από τα θύματα ήταν Πολωνοί.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί σήμερα ιδιωτική περιουσία, της οποίας ένα μέρος των ιδιοκτητών της είχαν ανακοινώσει πριν από καιρό την πρόθεσή τους να πουλήσουν, κάτι που είχε επιβεβαιώσει τότε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στο Γκούζεν, κατά τη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας μεταξύ 1938 και 1945, υπήρξε παράλληλη λειτουργία εγκαταστάσεων εξόντωσης από το μεγαλύτερο στη χώρα γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κοντινό Μαουτχάουζεν.

Τέλος στο Γκούζεν είχαν μεταφερθεί 71.000 κρατούμενοι από 27 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς άφησαν εκεί, σε αυτό το διάστημα, την τελευταία τους πνοή.

Πηγή: parapolitika.gr