Σάλος στην Τουρκία με την στάση του Προέδρου – Τον κατηγορούν για ηττοπάθεια

Σκληρή κριτική δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της Τουρκίας και συγκεκριμένα από την αντιπολίτευση για την στάση του κατά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και την απόφασή του να μην  θίξει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.

 Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωνε πριν το κρίσιμο ραντεβού με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι θα θέσει το θέμα, αλλά προκάλεσε κατάπληξη αρχικά και έντονες αντιδράσεις στη συνέχεια, όταν απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη λήξη του τετ-α-τετ δήλωσε «Δόξα τω Θεώ, δεν έφτασε στην ατζέντα». 

Τι λέει η αντιπολίτευση

«Μετά την επιστολή “Μην είσαι χαζός” του Τραμπ, ζήσαμε μία ακόμη απογοήτευση. Είναι ανικανότητα να δηλώνεις για τα γεγονότα του 1915 “Δόξα τω Θεώ δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα”», σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός του Ερντογάν και νυν πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αχμέτ Νταβούτογλου «Το θέμα αυτό έπρεπε να τεθεί και έπρεπε να δοθεί η απαραίτητη απάντηση στον Μπάιντεν». 

 «Ντροπή σου!»

Πυρ και μανία με τον Ερντογάν και η ακροδεξιά πρόεδρος του Iyi Parti, Μεράλ Ακσενέρ που έκανε λόγο για ηττοπάθεια Ερντογάν: «Αυτό που με συγκλόνισε ήταν το χαμόγελο του κ. Ερντογάν όταν δόξασε που δεν τέθηκε το ζήτημα του 1915. Είχε βγει από μια στενάχωρη συζήτηση. Δείτε την ηττοπάθεια του. Δείτε την ψυχολογική κατάσταση που σκορπίζεται από τον ‘’μεγάλο εχθρό Μπάιντεν’’ στον ‘’φίλο μου Μπάινεν’’. Σύντροφε! Πως μπορεί να υπάρχει τέτοια αναίδεια; Τέτοια επιπολαιότητα; Πως μπορεί να είσαι τέτοιος κρατικός λειτουργός; Ντροπή σου!», δήλωσε.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντίπαλος του Ερντογάν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και νυν πρόεδρος του κόμματος της Πατρίδας (Memleket Partisi), Μουχαρέμ Ιντζέ: «Αντί να χαίρεσαι λέγοντας “Δόξα τω Θεώ δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα” το θέμα, για το οποίο είχες δηλώσει πως στεναχωρήθηκες και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς να το υπενθυμίσεις, έπρεπε να το θέσεις στην επικαιρότητα και να υπερασπιστείς τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική και την ιστορία της. Ένα κράτος δεν μπορεί να κυβερνιέται και να εκπροσωπείται με αυτό τον τρόπο».

 «Ποιος Ταγίπ Ερντογάν;»

«Μία κατάσταση για γέλια. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χαλάτε τη φήμη της χώρας. Η ανικανότητα σου είναι προφανής. Δόξα τω Θεώ πάλι ντραπήκαμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, Σεγίτ Τορούν, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον επίσης αντιπρόεδρο του ίδιου κόμματος, Αλί Οζτούντς: «Ποιός Ταγίπ Ερντογάν ; Αυτός που προκαλούσε στην Κωνσταντινούπολη πριν ανέβει στο αεροπλάνο ή αυτός που, όταν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες, έλεγε “δόξα τω Θεώ” ; Δύο αντιφατικές δηλώσεις εντός 24 ωρών».

 Μύδρους εξαπέλυσε και ο βουλευτής του CHP στη Σμύρνη, Τουντζάι Οζκάν: «Ο Ερντογάν, που είχε δηλώσει πριν τη συνάντηση με τον Μπάιντεν ότι “Η υπέρ της γενοκτονίας δήλωση για την 24η Απριλίου μας στεναχώρησε και σίγουρα θα το θέσω στην ατζέντα”, μετά από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, γελώντας είπε “Δόξα τω Θεώ αυτό το θέμα δεν ήρθε στην ατζέντα”. Ας κρίνει ο κόσμος μας». Αλλά και ο συνάδελφός του, Ουνάλ Τσεβικιόζ, βουλευτής Κωνσταντινούπολης: «Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ για ποιο πράγμα δοξάζει το Θεό όταν δήλωσε “Δόξα τω Θεώ το θέμα αυτό δεν ήρθε στην επικαιρότητα”».

Πηγή: parapolitika.gr