Ο Αχουντζάντα ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στις 25 Μαΐου 2016

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν
, Χαμπιτουλάχ Αχουντζάντα, βρίσκεται στο Αφγανιστάν, στην πόλη Κανταχάρ, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος του κινήματος, ο Μπιλάλ Καρίμι. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκεται στην Κανταχάρ. Θα εμφανιστεί σύντομα δημοσίως», είπε.

Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ariana News, ο Αχουντζάντα βρίσκεται στην Κανταχάρ εδώ και τέσσερις ημέρες και συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν με τα οποία συζήτησε το μέλλον του Αφγανιστάν και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Εν μέσω φημών ότι ο Αχουντζάντα ήταν νεκρός, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είχε διαβεβαιώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ηγέτης τους επρόκειτο «σύντομα» να εμφανιστεί δημοσίως.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στο Κατάρ, πήγαν στην Κανταχάρ.

Ο Αχουντζάντα ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος στις 25 Μαΐου 2016, αφού ο προκάτοχός του, ο Μουλάς Αχτάρ Μανσούρ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Κήρυττε σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν επί 15 χρόνια, μέχρι που εξαφανίστηκε, τον Μάιο του 2016.

Οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα μόνο μία φωτογραφία του. Παλαιότερα, ο Αχουντζάντα είχε αναλάβει αρχιδικαστής του δικαστικού συστήματος της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Τι ζητάει ο Ερντογάν στο Αφγανιστάν

Ρόλο και… λόγο στην «επόμενη ημέρα» του Αφγανιστάν διεκδικεί η Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για συμφωνία τύπου Λιβύης με τους Ταλιμπάν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αποκαλύψει ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν. Επί 3,5 ώρες ο Τούρκος πρέσβης συνομιλούσε με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Τώρα ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Τουρκία να υπογράψει μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας όπως με την Λιβύη. Δηλαδή, να έχει δικαίωμα να στέλνει στρατεύματα.

«Δεν μπορώ να πω, πως με το Αφγανιστάν, δεν μπορούμε να μην υπογράψουμε μια συμφωνία, όπως αυτή που έχουμε με τη Λιβύη. Αρκεί, απέναντι μας, να βρούμε ομολόγους. Γιατί να μην υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία; Εμείς θέλουμε να λύσουμε προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Όμως ενώ μιλάει για το Αφγανιστάν από την άλλη μιλάει και για τους S400 αναφέροντας πως δεν έχουν κάποιο κόλλημα με την Ρωσία για να αγοράσουν και δεύτερο πακέτο.

Πηγή: parapolitika.gr