Έφυγε και η τελευταία βρετανική πτήση

 Με την τελευταία πτήση από την Καμπούλ, Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται ότι η Γηραιά Αλβιώνα «θα επιστρέψει» στο Αφγανιστάν.

 Βίντεο και εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες από το βρετανικό Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών και το υπουργείο Άμυνας και δείχνουν Βρετανούς στρατιώτες να εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, ανέβηκαν χθες στο Διαδίκτυο, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τα οφέλη ων τελευταίων 20 ετών».

 Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επίθεση με drone σκότωσε δύο «ενορχηστρωτές» της διπλής βομβιστικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλησε το αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη Πέμπτη.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 170 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δύο Βρετανών και ενός παιδιού Βρετανού υπηκόου.

 Ο Βρετανός στρατηγός, σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς υποστήριξε ότι η διπλή επίθεση αυτοκτονίας έρχεται να υπογραμμίσει την απειλή του ISIS στη Βρετανία. «Η διπλή βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι το Iσλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ στο εσωτερικό και για τα συμφέροντά μας στο εξωτερικό», τόνισε.

 Χθες το βράδυ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ της τελευταίας βρετανικής πτήση μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από το Αφγανιστάν.

 «Η τελευταία πτήση που μετέφερε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου αναχώρησε από την Καμπούλ. Σε όλους εκείνους που υπηρέτησαν τόσο γενναία υπό καθεστώς τεράστιας πίεσης και υπό φρικτές συνθήκες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πιο ευάλωτους αμάχους, τους ευχαριστούμε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας μέσω Twitter.

 Νωρίτερα χθες, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι η Βρετανία απομάκρυνε σχεδόν 15 χιλιάδες Βρετανούς και Αφγανούς από την Καμπούλ τις τελευταίες 15 ημέρες.

Πηγή: parapolitika.gr