«Είμαστε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της διεθνούς κρίσης με τη πανδημία του κοροναϊού και την επάρκεια της αγοράς σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια», διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά που έκανε λόγο για δεκάδες καταγγελίες σχετικά με μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού υλικού και φαινόμενα μεγάλης αισχροκέρδειας.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «σήμερα τα σούπερ μάρκετ παρέλαβαν 500.000 μάσκες σημειώνοντας ότι η ημερήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 1 εκατομμύριο τεμάχια».

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης έδωσε έμφαση και στη τροπολογία που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή για την ταχύτατη αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα παράγουν αντισηπτικά, ενώ επεσήμανε ότι, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, από σήμερα επιτρέπεται η ταχύτερη εκτελώνιση εισαγωγής πρώτης ύλης ώστε να υπάρξει ομαλή τροφοδότηση της αγοράς.

«Κάποιοι νομίζουν ότι σε αυτή τη κρίση θα ξεκινήσουν ιδεολογικού τύπου αντιπολίτευση. Χθες ο κ. Πολάκης είπε ότι είμαι υπουργός μαυραγοριτών», αντέτεινε ο υπουργός Ανάπτυξης στα λεγόμενα του κ. Παππά για την αισχροκέρδεια.

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και υπερήφανοι για τα μέτρα που λαμβάνουμε. Χιλιάδες Έλληνες από πολύ προηγμένες χώρες, προσπαθούν να βρουν τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι αισθάνονται ασφαλείς εδώ. Άρα κάτι καλό γίνεται εδώ στη χώρα μας για να έχει τόσο μικρό δείγμα θανάτων και κρουσμάτων», τόνισε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ως παράδειγμα το Βέλγιο που χθες με ΠΝΠ, γάντια, αντισηπτικά και θερμόμετρο δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή ενώ τόνισε ότι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει, προκύπτει ότι στην Ελλάδα οι τιμές των αντισηπτικών δεν είναι παραπάνω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Κατηγορούμαι γιατί δεν έβαλα διατίμηση στα προϊόντα. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα πλην της Κύπρου δεν υπάρχει διατίμηση διότι η διάθεση της αιθυλικής αλκοόλης γίνεται διεθνώς μέσω πλειστηριασμών. Και η Γαλλία έβαλε διατίμηση μόνο στη πρώτη ύλη την οποία όμως και παράγει. Δεν έβαλε στις τιμές των σούπερ μάρκετ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμα ότι «είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους» και πρόσθεσε ότι «ενέχει σοβαρούς κινδύνους για έλλειψη αγαθών όταν κάνεις διατίμηση στις πρώτες ύλες ενώ στη διεθνή αγορά η τιμή ανεβαίνει».

«Εμείς βάλαμε τη διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων. Δεν είπαμε ότι είμαστε κατά του κέρδους αλλά κατά της αισχροκέρδειας. Γιατί έτσι, και μεγαλύτερη επάρκεια αγαθών υπάρχει στην αγορά, και δίνεις κίνητρο κέρδους για να κάνεις εισαγωγή. Αυτό εμείς επιλέξαμε με τη ρύθμιση να κάνουμε», υπογράμμισε.

«Τα ιδεολογικά μας ζητήματα λύθηκαν στις εκλογές. Εσείς μπορεί να πιστεύετε σε μια ζωή χωρίς κέρδος εγώ πιστεύω στο θεμιτό κέρδος και το αθέμιτο κέρδος το πολεμάμε πραγματικά», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι σήμερα θα κυρωθεί και το πρώτο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε φαρμακαποθήκη για υπερβολικό κέρδος και αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ οι έλεγχοι που έχουν εντατικοποιηθεί, έφεραν και τα πρώτα αποτελέσματα και έχουν επιβληθεί πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων.

Αντιπαράθεση όμως ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Παππά υπήρξε και για τη ρύθμιση που αφορά τις απολύσεις εργαζόμενων με τον πρώτο να επιμένει ότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι είναι συνταγή καθίζησης των δικαιωμάτων τους.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή «είναι συνταγή καθίζησης της οικονομίας και είναι σαν να πατάμε γκάζι στη κατηφόρα» και μάλιστα κάλεσε τη κυβέρνηση να την αποσύρει.

«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την ελληνική οικονομία είναι μετά τη κρίση, όλες οι επιχειρήσεις να στέκονται όρθιες και να λειτουργούν, και όλοι οι εργαζόμενοι να είναι στις θέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Μπορεί να γίνονται και λάθη όμως εμείς τα διορθώνουμε. Με τη ρύθμιση αυτή διασφαλίσαμε τις θέσεις εργασίας συνδέοντάς τες με το συμφέρον του εργοδότη και πιστεύω ότι κανένας δεν θα είναι τόσο ανόητος να απολύσει και να χάσει τα ευεργετήματα».