Το ιλιγγιώδες ποσό που επιδίκασε αρχικά το δικαστήριο

Τέλος στη μεγαλύτερη οικονομική διαμάχη στο πλαίσιο διαζυγίου που εκδικάστηκε σήμερα στη Βρετανία, ανάμεσα στο Ρώσο κροίσο Φαρχάντ Αχμέντοφ και στην πρώην σύζυγό του Τατιάνα Αχμέντοβα, αφού συμφώνησε να της καταβάλει 157,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τατιάνα Αχμέντοβα αποδέχτηκε την οικονομική αυτή πρόταση, παρότι αποτελεί μόλις το ένα τρίτο του ποσού που είχε επιδικάσει βρετανικό δικαστήριο υπέρ της, κατά την δίκη για το διαζύγιο του ζευγαριού.

Η δικαστική διαμάχη για την ιδιοκτησία ενός πολυτελούς γιοτ

Ο συμβιβασμός αυτός ρίχνει αυλαία σε μια πικρή και χρονοβόρα δικαστική διαμάχη και παράλληλα, επιτρέπει στον Ρώσο ολιγάρχη να διατηρήσει το πολυτελές γιοτ του.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ανακοίνωση του διαζυγίου του Αχμέντοφ, το πολυτελές Luna, 115 μέτρων μήκους με τα εννέα καταστρώματα, άλλαξε χέρια πολλές φορές, με την εικαστικό τέχνης να διεκδικεί, μεταξύ άλλων και αυτό μετά τον χωρισμό. Εκπρόσωπος της Αχμέντοβα δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τον συμβιβασμό.

Το ιλιγγιώδες ποσό που επιδίκασε αρχικά το δικαστήριο

Η διαμάχη για το ποσό της διατροφής περιελάμβανε τουλάχιστον εννέα δικαστικές αποφάσεις, από την ημέρα που δικαστής του Λονδίνου επιδίκασε 450 εκατομμύρια λίρες στην Τατιάνα – ποσό που άγγιζε το 41% των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου μεγιστάνα – το 2016, ενώ φούντωσε τη συζήτηση για το κατά πόσο η αγγλική δικαιοσύνη έχει την ισχύ να επιβάλει τις αποφάσεις της.

Στην πολυέξοδη αυτή δικαστική διαμάχη, η Τατιάνα είχε την οικονομική υποστήριξη ενός φαντ από την Αγγλία, που θα παραλάβει βέβαια για τις υπηρεσίες του 103 εκατομμύρια δολάρια.

Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας

Γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν, ο Αχμέντοφ απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του πουλώντας μετοχές μιας ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου το 2012.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1989 και παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, επιλέγοντας να συνεχίσουν την έγγαμη ζωή τους στο Λονδίνο, όπου και παραμένει η Τατιάνα και τα δύο τους παιδιά έκτοτε. Η ανακοίνωση για τη διάλυση του γάμου τους ήρθε το 2014.

Ωστόσο, όταν εκείνος και η πρώην σύζυγός του βρέθηκαν ενώπιον των δικαστών, εκείνος αρνήθηκε να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό και διέφυγε στη Ρωσία.

«Καλύτερα να τα κάψω παρά να τα δώσω σε εκείνη»

«Καλύτερα να τα κάψω παρά να τα δώσω σε εκείνη» είχε γράψει εξοργισμένος ο Αχμέντοφ σε μήνυμα που έστειλε μέσω WhatsApp στον γιο του, τον Μάρτιο του 2016.

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα και για έναν ακόμη λόγο. Για τη διεκδίκηση του υπερπολυτελούς γιοτ, Luna, που παρέμενε ακινητοποιημένο στο Ντουμπάι από το 2018 και ώσπου να ξεκαθαρίσει η δικαστική διαμάχη.

Η πιο θλιβερή οικογένεια

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην αδυσώπητη αυτή μάχη του ζευγαριού ενεπλάκησαν και τα παιδιά της οικογένειας. Πριν έναν χρόνο, η εικαστικός κέρδισε δικαστική αγωγή σε βάρος του γιου της Τεμούρ, ο οποίος φέρεται να βοήθησε τον πατέρα του να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία κατά την εκδίκαση του διαζυγίου.

Στην ιστορία πέρασε και η δήλωση της δικαστή που χειριζόταν την υπόθεση, η οποία μετά χαρακτήρισε την οικογένεια Αχμέντοφ, την πιο θλιβερή που εμφανίστηκε ποτέ σε δικαστική αίθουσα.

Από την πλευρά του δισεκατομμυριούχου δηλώνουν πως η πρώην σύζυγος του «ξόδεψε χρόνια και εκατομμύρια σε μια πολυδάπανη παγκόσμια περιοδεία με στόχο την αρπαγή της Luna». Εκπρόσωπος του Ρώσου προσθέτει πως «απέτυχε και το γιοτ παραμένει και θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Φάρχαντ».

Πηγή: parapolitika.gr